Coachen met paarden - hoe werkt het?

Paardencoaching is het inzetten van paarden en pony's als hulpmiddel voor mensen. Het paard of de pony reageert direct op jouw gedrag en op jouw gevoelens, zonder oordeel en heel puur. In deze blog vertelt Monique Weiden meer over het coachen met paarden.
 


 

Herken je dit?

  • Vastlopen in bepaalde patronen of overtuigingen?
  • Vastlopen in relaties?
  • Moeite hebben met grenzen aan te geven?
  • Moeite hebben met leiding nemen(of geven)?
  • Weinig zelfvertrouwen?

Dan wil ik je graag kennis laten maken met het coachen met paarden.

We kennen paarden en pony's eigenlijk allemaal omdat we er wel eens op gereden hebben of we kennen ze vanuit de wei. En bijna iedereen heeft ontzag voor deze bijzondere viervoeter; groot, sterk en wellicht onvoorspelbaar. We hebben er allemaal wel een gevoel bij.

Bij het coachen met paarden is het niet belangrijk of je ervaring hebt met paarden. We gaan namelijk niet rijden maar doen alles vanaf de grond.

Een korte introductie over mijn prachtige vak:

Paarden coaching is het inzetten van paarden en pony's als hulpmiddel voor mensen. Het paard of de pony reageert direct op jouw gedrag en op jouw gevoelens, zonder oordeel en heel puur.

Paarden leven in het HIER en NU en hebben geen agenda's zoals wij die hebben. (NB: Ik zal hieronder alleen de term "het paard" gebruiken, echter er kan gelezen worden: paarden, pony's en ezels.)

Een paard is een prooidier waaruit veel gedrag te verklaren valt; het is snel afgeleid en zal de omgeving altijd scherp in de gaten houden, en op zijn/haar hoede zijn. Doordat het paard een prooidier is, is het ook een vluchtdier, maar ook een kuddedier. De kudde heeft een functie en die is veiligheid waarin regels nageleefd dienen te worden. 

Paarden leven in een kudde en kunnen ook alleen overleven als kudde/groep. Mocht er gevaar dreigen, dan is het DE kudde/groep die zal vluchten. De kudde/groep zal dus betrouwbaar, veilig EN sterk moeten zijn!

Onze paarden hebben geen natuurlijke vijanden meer, maar nog wel een zeer sterk instinct. Paarden zijn in staat onze stemmingen erg goed aan te voelen, en doordat paarden zeer sensitief zijn ook in staat dingen in ons "los te maken".

Op het moment dat jij bij het paard in de buurt komt reageert het paard op een natuurlijke manier op jou, op je uitstraling en op eventuele spanning die jij met je meedraagt. Omdat ik als paardencoach de paardentaal ken, kan ik de reacties vertalen voor jou. Het gedrag van het paard kan jou waardevolle inzichten geven in eventuele belemmeringen.

Het kan soms ook behoorlijk confronterend zijn. Samen onderzoeken we of je gevoel ook overeenkomt met het gedrag dat je vertoont. Op deze manier kijken we in een sessie wat je kwijt wilt, en help ik je dichter bij jezelf te komen.

Een paardencoach is geen therapeut en lost niets op. Ik loop, als paardencoach, met je mee zodat je de oplossing in jezelf gaat zoeken en vinden om zo te komen waar jij wilt zijn.

Je kunt jezelf dus leren kennen door de ogen van het paard.

Wat kun je verwachten van paardencoaching?

  • Je leert om de verbinding met jezelf te herstellen, zodat je meer rust, geluk en vrijheid ervaart.
  • Je krijgt meer inzicht in wie jij bent en wat je nodig hebt om je balans te vinden.
  • En je krijgt meer vertrouwen in jezelf, zodat je ook in het contact met anderen bij jezelf kunt blijven.

Ik heb al veel mensen mogen begeleiden in hun eigen, persoonlijke vraagstukken. Het coachen met paarden werkt ook zeer effectief voor kinderen. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen in de nabijheid van dieren veiligheid en vertrouwen ervaren, dit zorgt voor een emotionele balans. Ze worden niet beoordeeld of veroordeeld, en mogen geheel zichzelf zijn.

U kunt mij altijd bellen en/of mailen voor een vrijblijvend gesprek.

Monique Weiden
De Weiden “Coachen met paardenkracht” - Beltrum
www.deweidenpaardencoaching.nl

De praktijk voor het coachen met paarden is een onderdeel van De Weiden “melkveehouderij, educatie en logeerboerderij”: www.de-weiden.nl


 

Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...