Kruiden voor je gezondheid

Voor winter/vroeg in het voorjaar:

 

Help jezelf met kruiden uit je eigen omgeving: berk

 

Niet alleen kruidachtige planten kunnen waardevol zijn als geneesmiddel, ook sommige bomen hebben een krachtige werking op het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld de berk. Iedereen herkent deze boom gemakkelijk aan haar witte, schilferige bast. Die schilferige bast is een aanwijzing voor het gebruik van deze boom: als middel voor schilferige huidaandoeningen. In het vroege voorjaar is het mogelijk het sap uit deze boom te tappen en te drinken. Je kunt er ook je huid en haar mee wassen. Later in het seizoen zijn de jonge bladeren interessant om thee van te zetten, maar laat ze wel eerst drogen. Thee van verse berkenbladeren smaakt nogal wrang, maar thee van gedroogd blad is heel smakelijk. Het stimuleert de nieren op een milde manier en helpt zodoende het lichaam van binnenuit te reinigen, wat natuurlijk ook een zuiverend effect heeft op de huid. Jonge berkenblaadjes laten zich heel gemakkelijk drogen en kunnen dan goed bewaard worden.

 

voor mei/juni:

 

Help jezelf met kruiden uit je eigen omgeving: stinkende gouwe

 

Stinkende gouwe is misschien niet het meest bekende “onkruid”, maar toch groeit het waarschijnlijk ook in jouw omgeving. Het is een plant met grijsgroen gelobt blad en kleine gele bloemen, die graag tussen stenen en stoeptegels groeit. Als je een stengel breekt of doorsnijdt, komt er een donkergeel tot oranje melksap uit. Dit melksap heeft een remmend effect op de celdeling. Daarom is het heel geschikt om er wratten mee te behandelen: zoek een plant in je directe omgeving, snijdt er twee keer per dag een klein stukje van af en stip de wrat aan met het melksap. De plant groeit wel weer verder, zodat je elke dag van dezelfde plant kunt snijden. Doe dit consequent dagelijks, gedurende een week of zes. De wrat zal eerst donker kleuren en daarna verdwijnen.

Dit kruid is niet geschikt om er thee van te drinken of om te eten, want het is een beetje giftig!

 

voor de zomer

 

Help jezelf met kruiden uit je eigen omgeving: smalle weegbree

 

Smalle weegbree kun je overal tussen het gras zien groeien. Een heel algemeen onkruid, dat goed bestand is tegen vast aangedrukte grond zoals je die vind op wegen en paden (vandaar de naam). Dit ordinaire onkruidje is een geneeskruid van onschatbare waarde! Van twee bladeren zet je al een goede kop thee, die verzachtend en versterkend werkt op alle slijmvliezen in je lichaam. Omdat het kruid weinig smaak heeft, kun je het goed combineren. Bijvoorbeeld met tijm voor de luchtwegen, of met kamille of munt voor maag en darmen. In nood is het ook te gebruiken als eerste hulpmiddel bij snijwonden: kneus een blad, leg het op de wond en wikkel een tweede blad er om heen. Dit stelpt het bloeden. Dit is ook te gebruiken bij insectenbeten. Het broertje van deze plant, de grote of brede weegbree, is heel geschikt om in je schoen te stoppen bij drukplekken.

 

voor herfst en winter:

 

Help jezelf met kruiden uit je eigen omgeving: kamille

 

Drink kamillethee als je een verkoudheid voelt aankomen, of als je maag van streek is. Kamille is een geneeskruid, en daarom niet zo geschikt voor gebruik dag in dag uit. Het werkt ontstekingremmend en dan vooral op de holle organen in je lichaam. Een mooie manier om kamille te gebruiken is een stoombad: breng een flinke bodem water aan de kook, doe er een handje kamille bij en laat, met het deksel er op, een minuut of vijf trekken. Zet dan het pannetje vóór je neer, drapeer een grote handdoek over je hoofd als een tent, en til voorzichtig het deksel van het pannetje. Adem de stoom in (begin voorzichtig want het is echt heet!) zodat de kamille in je neus dringt en alle bijholten bereikt. Je kunt dit ook bij kinderen doen. Kruip dan zelf mee in de “tent” en houdt de handjes van het kind vast, zodat hij zich niet brandt aan de pan.

Een kamillestoombad helpt ook bij blaasontsteking. Doe het hete kamillewater dan in een teil en ga er bovenop zitten!

Thea van Hoof

Thea van Hoof, van Betula Kruiden, studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Natuurgeneeskunde aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen Arnhem. Sinds 1990 houdt zij zich bezig met de teelt, oogst en verwerking van geneeskrachtige inheemse planten tot zalven, huidoliën en tincturen voor de huisapotheek en zelfzorg. Thea geeft ook workshops en schrijft graag over het werk in de tuin en de kruiden die zij verwerkt.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...