Wat een mooi mens is die Marie Kondo!

Als je de naam Marie Kondo hoort denk je aan opruimen. Althans, daar dacht ik aan.

Maar nu lees ik haar boek 'Opgeruimd'. En ontdek ik wat een mooi mens zij is. Met een mooie visie. Want zij vertelt dat opruimen, alles netjes opbergen, en af en toe iets weggooien je geen opgeruimd huis oplevert. En al helemaal geen opgeruimd leven. 

Marie Kondo ruimt al sinds ze kind is haar kamer op, en het huis van haar ouders. Heel grappig dat een kind zo'n hobby kiest, ze schrijft er ook leuk over.

Ze heeft gaandeweg ontdekt dat je alleen echt kunt opruimen als je alleen de spullen houdt waar je blij van wordt. De focus is dus niet, wat doe ik weg? Nee, je kijkt naar wat je echt graag wilt houden. En de rest doe je dan dus weg.

Volgens haar reset je hiermee je leven en begint een nieuwe lifestyle.

En ik geloof haar. 

Want het heeft allemaal te maken met energie. En met loslaten wat je niet meer dient. Zodat er ruimte ontstaat voor wat er echt toe doet. Ruimte om helemaal in het nu te leven.

En dat betekent niet dat je huis er helemaal steriel uit hoeft te komen zien. Nee, als de spullen die je hebt je maar blij maken.

Ze raadt overigens aan om te starten met het uitzoeken van je kleding. Omdat het voor kledingstukken vaak het makkelijkst is om te zeggen of je er blij van wordt of niet.
 


 

Zo heb ik een aantal mooie jurken in mijn kast hangen die ik niet draag maar ook niet weg kan doen. Iedere keer als ik ze zie heb ik er een onbestemd gevoel bij. En vind ik dat ik ze eigenlijk zou moeten dragen. Zonde toch van die mooie jurken?

Maar nu ik dit boek lees weet ik dat ik ze wel weg ga doen. Omdat ze hun rol al hebben vervuld. Ik heb ze namelijk met veel plezier gedragen op (huwelijks)feesten van familie of vrienden. Ik werd heel blij toen ik ze kocht. Ik voelde me heel feestelijk toen ik ze aan had.

En nu ga ik ze inleveren bij de tweedehandswinkel. Zodat iemand anders blij kan worden van één van de jurken. Net zoals ik een paar weken geleden wel 4 of 5 rokken en jurken in de tweedehandswinkel kocht. Want wat waren dat leuke jurken, als nieuw zagen ze er uit! Ik draag die nu met veel plezier.

Ik heb pas de eerste drie hoofstukken gelezen in Marie's boek. En de volgende alinea gaat mij helpen om afscheid te nemen van de spullen die mij niet meer dienen.

"Om spullen die belangrijk voor je zijn echt op waarde te kunnen schatten, moet je eerst datgene wegdoen wat zijn tijd heeft gehad. Wegdoen wat je niet meer kunt gebruiken is geen verspilling en je hoeft je er ook niet voor te schamen. Kun jij naar waarheid zeggen dat je iets koestert wat ver achter in je kast verborgen ligt en waarvan je vergeten was dat het bestond? Als die spullen gevoelens zouden hebben, zouden ze bepaald niet gelukkig zijn. Bevrijd ze uit die gevangenis waarnaar je ze verbannen hebt, help ze dat onbewoonde eiland te verlaten en laat ze gaan met dankbaarheid. Niet alleen jij, maar ook je spullen zullen zich helder en verfrist voelen wanneer je klaar bent met opruimen."

Wat vind jij van de visie van Marie Kondo? Heb je haar methode al toegepast? Werkt het voor jou? Laat het weten door te reageren op deze blog. Dankjewel!


Saskia Juijn
Coördinator Bewust Achterhoek

Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...