Vrouw in de overgang

Bernadet Schutten, aanbieder bij Bewust Achterhoek, doet een onderzoek naar de ervaringen van vrouwen in de overgang. Jouw antwoorden op haar vragen over hoe jij de overgang beleeft zijn zeer gewenst!


Mijn naam is Bernadet Schutten. Sinds enige tijd ben ik bezig met een onderzoek naar de ervaringen van vrouwen in de overgang.

Als 58-jarige heb ik geen last meer van overgangsklachten en ben door de verandering heen. Fysiek gezien heb ik een vrij rustige overgang gekend. Alleen was ik een lange periode zeer emotioneel, zelfs reclamespotjes konden voor een zware emotiegolf zorgen. 
 


 

Ik zie dat er veel aandacht is voor de fysieke, medische kant van de overgang, waarbij de psychische kant ervan onderbelicht blijft. En dat terwijl de overgang juist zo’n een ingrijpende fase kan zijn, zowel op fysiek als op psychisch en/of spiritueel gebied. We leven in een maatschappij waar steeds meer de nadruk ligt op jong zijn, fris en fruitig en daar sta je. Inmiddels met veel levens- (en werk)ervaring, maar hoe nu verder? De vraag “waar gaat mijn leven over, waar sta ik”, wordt essentieel in dit proces van verandering. 

Er is ook een groeiende groep vrouwen die in de overgang zitten en nog kinderen in huis hebben. Beiden zitten dan in een fase waarin hun lichaam en geest grote hormonale veranderingen doormaken.

Daarnaast is bekend dat door de overgang allerlei zaken, die je jarenlang bewust/onbewust hebt genegeerd of weggedrukt, nu in volle hevigheid naar boven kunnen komen.

Dat wat niet de aandacht heeft gekregen en het wel nodig had, klopt dan bij je aan. Het wil gezien en erkend worden. De overgang kan een fase zijn waarin je vrede kunt sluiten met dat wat was, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe mogelijkheden. We worden met zijn allen ouder en hoe wil jij verder? Gemiddeld genomen leven we nog 1/3 deel van ons leven na de overgang.

Met dit onderzoek wil ik achterhalen of en zo ja, waar er behoefte is aan ondersteuning bij vrouwen in de overgang. En wat kan ik daarin zou kunnen betekenen vanuit mijn werk als coach/counselor.

Als je mee wilt werken aan mijn onderzoek info AT degespreksplek DOT nl

Heel erg bedankt!
 

Bernadet Schutten
De Gespreksplek voor Coaching en Counseling - Zutphen

Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...