Stress is goed voor je!

Stress is goed voor je! Ja, ik weet het: bij deze uitspraak gaan veel mensen steigeren. Toch beweer ik dat iedereen stress nodig heeft.

Volgens de Van Dale is stress 'aanhoudende druk of spanning'.

Stel je een pas geplant boompje voor. Die staat daar rustig boompje te zijn. De zon schijnt. En af en toe valt er regen over hem heen. Hij krijgt op tijd z'n natje en droogje en zo kan hij welig groeien.

Er gebeuren niet veel spannende dingen om hem heen, waar hij last van heeft. Dus hij wordt alleen maar groter en groter. Het leven van dat boompje gaat hem, zogezegd, voor de wind. 

Totdat er plotseling een storm opsteekt. Het boompje weet niet wat hem overkomt!
 


 

Deze natuurkrachten kent hij niet en hij is daar niet tegen opgewassen. Hij houdt het niet meer vol overeind te blijven. En zonder dat hij zich verweren kan, waait hij om.

Deze boom heeft ook nog een broertjesboom die boven op een dijk is geplant. Daar waait het steeds heel hard.

Dit broertje heeft al snel veel wortels laten groeien omdat hij zoveel te verduren krijgt. Maar omdat het steeds maar blijft waaien gaat hij meebuigen met de wind. En uiteindelijk groeit hij helemaal scheef.

Zo gaat het ook soms met mensen. Als je alles voor de wind lijkt te hebben en nooit tegenslagen hebt, leer je niet met teleurstellingen om te gaan. Je ontwikkelt dan geen wortels die je dieper de aarde in laten groeien om je sterker te maken voor een storm.

Als je niet op tijd leert om met tegenslagen om te gaan, ga je scheef groeien. Net als dat boompje op de dijk.

De hoeveelheid stress die je aankunt heeft veel te maken met hoe je geleerd hebt om te gaan met teleurstellingen. Hoe verwerk je die?

Een andere punt is of je op tijd - en voldoende - ontspannen kunt. Na elke (in)spanning zou er een ontspanning of een ontlading moeten volgen.

Deze wisselwerking bepaalt de veerkracht. Heb jij dat genoeg ontwikkeld?

Je hebt niet altijd een keuze wat er gebeurt in je leven. Tegenslag komt vroeg of laat. En soms kan dat veel zijn en lang duren. 

Daarom is het belangrijk om te leren relativeren, ervan te leren en zo goed als je kunt voor ontspanning zorgen. Hierdoor word je steeds veerkrachtiger.

En daar heb je wel een keuze! Leer je ervan? Of ga je gewoon verder alsof er niets gebeurd is? 

Als dat laatste het geval is, blijft het je achtervolgen. Ook als het al lang achter de rug is. Veel mensen leven nog in een drama wat al lang geleden gebeurd is.

Niemand kan het verleden veranderen. Wat gebeurd is, is gebeurd.

Maar je kunt wel leren er anders naar te kijken. En het los te laten. Dit kun je niet altijd alleen en dan kan het helpen daar hulp bij te vragen van een professionale coach of therapeut.

Waar kies jij voor?

"It is never too late to have had a happy childhood" Elisabeth Kübler - Ross

Wilma te Paske
Praktijk voor bewustwording en zelfontwikkeling
 

Je bent van harte welkom je reactie op deze blog achter te laten!

En vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Wilma te Paske

Wilma te Paske is psychociaal therapeut en heeft een praktijk voor bewustwording en zelfontwikkeling in Doetinchem. Zij begeleidt mensen individueel en in groepen door opstellingen van het verlangen. Een opstelling is een krachtige en liefdevolle methode om je weer met jezelf te verbinden. Ook schrijft Wilma regelmatig artikelen over bewustwording en zelfontwikkeling.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...