Steun jij het burgerinitiatief basisinkomen ook?


​Vorige week sprak ik Joop. Joop heeft sinds een aantal maanden een werkeloosheidsuitkering en is op zich blij dat hij hier tijdelijk op terug kan vallen. 

Maar Joop wil vooruit en wil graag voor zichzelf beginnen. Helaas worden hem allerlei restricties opgelegd en zijn er heel veel regels waar hij aan moet voldoen. Het wordt hem bijna onmogelijk gemaakt om zelf zijn inkomen te gaan vergaren.

Dit soort verhalen hoor ik wel vaker. En dan denk ik: Wat ontzettend jammer dat de mensen die wel willen, zoals Joop, het zo moeilijk wordt gemaakt.

Mijn gedachten gingen meteen naar het basisinkomen, een geweldig initiatief, gebouwd op solidariteit, vertrouwen en vrijheid.

Geef iedere Nederlander een basisinkomen waarvan je net kunt leven. Zodat een ieder zich vrij kan voelen om datgene te doen wat hij of zij wil en goed is voor hem of haar. En voor anderen. Iedereen wint!
 


 

In Canada is al een experiment gedaan. Het bleek dat veel mensen gewoon bleven werken, omdat dat nu eenmaal voldoening geeft, en ook meer inkomen.

Maar jongeren, bijvoorbeeld, bleven langer op school en waren daarna dus beter opgeleid. Wat tot resultaat had dat ze betere banen vonden. En vast ook meer voldoening in hun werk vonden. En gelukkiger werden.

Anderen kozen er voor meer tijd te besteden aan mantelzorg. Omdat ook dat veel voldoening geeft en nodig is. En ook makkelijker kon, vanwege het basisinkomen.

Wat zou het mooi zijn als de Nederlandse politiek en alle betrokken instanties het aan zouden durven om het basisinkomen te omarmen. Wat zou dat een enorme stap zijn in ons collectief bewustzijn. Op onze weg van angst naar vertrouwen. Wetend dat mensen gelukkiger en actiever worden als ze erkend worden en zich vrij voelen.

Wil je je er verder in verdiepen, bekijk dan deze uitzending van Tegenlicht. En vind je het een mooi initiatief, lees er meer over en steun het burgerinitiatief door jouw handtekening te zetten.

 

Saskia Juijn
Coördinator Bewust Achterhoek

Reacties

André 2015-12-07 21:48:02 Ja, ook ik vind dat onvoorwaardelijk basisinkomen in heel Nederland geimplementeerd zou moeten worden. Ik hoef hier niet alle positieve gevolgen van zo'n keuze op te noemen, want die staan al overal op het Internet genoemd....

Werken voor de samenleving in plaats van voor mijn geld, ik kies ervoor!
Ada Gussinklo 2015-12-08 16:30:28 De tijd is rijp voor dit plan. Nu gewoon doen met z'n allen! Lost héél veel problemen op. Allemaal op internet na te lezen.
Mieke Bloemendaal 2015-12-08 21:03:48 Al vind ik 800 euro wel wat weinig
Sonja 2015-12-08 22:31:32 ik zeg "DOEN!!!"
Saskia Juijn 2015-12-08 22:37:15 Dankjulliewel Andre, Ada en Sonja voor jullie reacties. En ja, laten we hopen dat er snel meer draagvlak komt zodat het plan waarheid kan worden. Ik zou er ook heel blij van worden. Het biedt veel mensen zoveel meer kansen!
Saskia Juijn 2015-12-08 22:38:14 Dankjulliewel Andre, Ada en Sonja voor jullie reacties. En ja, laten we hopen dat er snel meer draagvlak komt zodat het plan waarheid kan worden. Ik zou er ook heel blij van worden. Het biedt veel mensen zoveel meer kansen!
Saskia Juijn 2015-12-08 22:39:09 En Mieke, volgens mij is de bijstands uitkering nu lager dus dan is 800 euro best een okay bedrag toch?

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...