Review Shinrin-Yoku: de kunst en wetenschap van het bosbaden

Marije Vermeulen is coach en aanbieder bij Bewust Achterhoek. In haar praktijk kan ze je helpen je doelen te bereiken, je passies te (her)ontdekken en over blokkades heen te stappen. Marije leest ook regelmatig boeken over haar vakgebied en schrijft daarover. Deze keer bespreekt ze het boek "Shinrin-Yoku: de kunst en wetenschap van het bosbaden".
 


 

Een feest van herkenning dit boek, welke ik met een grote glimlach heb gelezen. Het legt heel helder uit wat nu de kunst en de wetenschap is achter Shinrin-Yoku, ofwel het bosbaden. En ja, dat is iets heel anders dan gewoon wandelen of wandelcoaching.

Het boek - met prachtige illustraties - geschreven door dr. Qing Li, expert op het gebied van bosgeneeskunde, legt uit wat we allemaal instinctief wel weten: dat bomen en planten een helende werking hebben op ons als mens. Bosbaden verlaagt je bloeddruk, verlicht stress, geeft energie en versterkt het immuunsysteem. En daarvoor hoef je niet naar een bos, maar kun je ook ervaren door in een park te wandelen of zelf door de planten in jouw eigen tuin.

Het boek legt uit dat er in de aarde een stof zit die we inademen als we in het bos of over aarde lopen waardoor we ons gelukkiger gaan voelen, mycobacterium vaccae. Ken je die heerlijke geur van dennen of van een bos wanneer het net heeft geregend? Hemels.

Deze geur, die van bos tot bos en van boom tot boom kan verschillen, wordt gevormd door plantaardige chemicaliƫn, die fytonciden worden genoemd, de natuurlijke oliƫn binnen in planten en bomen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze fytonciden zorgen voor een bevordering van de aanmaak van antikankereiwitten, stresshormonen reduceert, het aantal uren slaap verhoogt, bloedruk verlaagt en zorg voor een algemeen gevoel van welbevinden.

Hoe doe je dat nu, bosbaden? Uiteraard zonder mobiele afleidingen. Door de tijd te nemen, heel rustig te wandelen en door al je zintuigen te gebruiken:

  • luister naar de geluiden van vogels en de wind door de bomen;
  • kijk hoe mooi groen alles is en hoeveel verschillende tinten groen er zijn;
  • snuif de geur van het bos goed op, doe jezelf te goed aan deze natuurlijke aromatherapie;
  • proef de frisheid van de boslucht op jouw tong, neem een slok uit een helder, stromend beekje;
  • zet je handen eens tegen een boomstronk of voel eens aan het zachte mos;

"Neem de smaak van het bos in je op en laat je gevoel van blijdschap en kalmte de vrije loop. Dit is je zesde zintuig, een geestesgesteldheid. Hiermee maak je echt verbinding met de natuur". 

De prachtige, oneindige patronen in de natuur zijn natuurlijke factalpatronen, het kijken ernaar kan stress met wel 60% verminderen. Dat kan ook door in een parkje of in jouw eigen tuin te zitten en alles goed in je op te nemen. De wolken, patronen in bomen, nerven van een blad, schoonheid van bloemblaadjes.

Het boek legt uit welke planten je thuis neer kunt zetten om voor optimale energie en ontspanning te zorgen en geeft uitleg welke aromatherapie hierbij kan ondersteunen, zoals de geur van dennen en sparren.

Achterin het boek vind je een overzicht van de 40 prachtigste bossen over de hele wereld, alsmede een vragenlijst, de zogeheten POMS- vragenlijst (Prolife Of Mood States). Met deze vragenlijst kun je het beste voor en na je bosbaduitstapje invullen en dan met elkaar vergelijken. Ik heb hem zelf nog niet ingevuld, maar elke keer als ik wandel (en ik wandel dagelijks in de Lochemse bossen), dan kom ik altijd meer ontspannen thuis dan dat ik weg ging....

Houd je van de natuur, van wandelen en wil je meer weten waarom dit zo heilzaam is, dan is dit boek met zijn prachtige illustraties en heldere uitleg echt een aanrader.

Ik vond ook nog een mooi filmpje van de schrijver waarin hij een en ander uitlegt, waarbij hij dit in het boek overigens in veel meer heldere bewoordingen doet dan in dit filmfragment waarin hij niet altijd even goed verstaanbaar is...


Marije Vermeulen
Marije Coaching


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Reacties

Berlinda Ocks-Hartelman 2018-07-29 22:16:07 Beste Marije

Ik heb met veel interesse jouw verhaal gelezen.
Ik kom zelf uit een heel diep dal en de natuur heeft mij mijn leven weer terug gegeven en dit wil ik net als jij delen en andere mensen helpen in hun zoektocht naar meer vreugde en een goede gezondheid in hun leven.
Misschien kunnen we een keer een afspraak maken?

Met gezonde groeten Berlinda

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...