Representant zijn in een opstelling, wat houdt dat in? En wat levert het op?

Het woord representant betekent ‘vertegenwoordiger’. Wanneer je representant bent in een opstelling dan vertegenwoordig je iemand anders, iemand die op dat moment niet aanwezig is.

Want als je een familieopstelling wilt doen, komt zelden de hele familie mee. Dat is ook niet nodig, want het gaat om jou en hoe jij je verhoudt met de anderen. In een opstelling gaat het vaak over de relatie tussen jezelf en overige familieleden, met name ouders, soms grootouders of broers en zussen.

Om helder te krijgen wat er speelt in de dynamiek van familieverhoudingen, is het daarom zinvol om de ‘rol’ van familieleden te laten vertegenwoordigen. Dit zijn onbekenden die ook deelnemen aan de workshop.
 


 

Hoe werkt dat dan met die representanten?

Stel: jij wilt iets uitzoeken waar je vaak tegenaan loopt en wat lastig is. Dan kun je mensen uit de deelnemersgroep kiezen om representant te zijn voor jouw familieleden. Dit doe je door te vragen of iemand respectievelijk voor je moeder, of vader of voor iets of iemand anders wil gaan staan.  (Die persoon mag overigens ook weigeren als dat te spannend voelt)

Degene die bereid is zich beschikbaar te stellen, wordt dan gekozen voor bijvoorbeeld moeder, of vader of opa, of wat dan op dat moment nodig is. Jij als vraagsteller gaat deze representant in de ruimte ergens plaatsen, opstellen dus. Meestal worden er dan nog meer representanten opgesteld.

Wat moet je ervoor doen om representant te zijn? 

Daar hoef je niets voor te doen! Als je de bereidheid hebt om de ander daarmee te helpen, gaat het ‘vanzelf’. De openheid van de representant zorgt ervoor dat die in contact komt met een ‘wetend’ veld waar informatie beschikbaar is die nodig is voor deze opstelling.

Deze infomatie komt door middel van lichamelijke reacties naar voren: bijvoorbeeld vastgenageld staan, of de neiging hebben weg te lopen; ook kunnen er emoties boven komen zoals vreugde, woede, angst of verdriet. Niet zelden komen er woorden of zinnen die iemand wil zeggen.

Wat kan er allemaal gerepresenteerd worden? 

Personen, vaak familieleden, maar ook innerlijke delen van jezelf, bijvoorbeeld jouw verlangen, of een droom, maar ook wel een blokkade of een ziekte of kwaal, kunnen gerepresenteerd worden. Ook de kerk of een land van herkomst wordt regelmatig opgesteld.
In bedrijven worden opstellingen inmiddels al veel toegepast om te onderzoeken waardoor er iets stagneert, met als doel om de prestaties te verbeteren.

Representant zijn is een bijzondere ervaring, die ook voor jezelf vaak veel helderheid geeft in je eigen processen. Het kan ook iets aanraken, wat verborgen ligt en wat opgelost wil worden.

Wil jij dat ook een keer meemaken? Check mijn website voor de data van de workshops opstellingen. Of doe mee aan de win-actie van Bewust Achterhoek van deze zomer en kies prijs 5. Als je wint kun je ervaren hoe het is om representant te zijn.


Wilma te Paske
Praktijk voor bewustwording en zelfontwikkeling
 

Je bent van harte welkom je reactie op deze blog achter te laten!

En vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Wilma te Paske

Wilma te Paske is psychociaal therapeut en heeft een praktijk voor bewustwording en zelfontwikkeling in Doetinchem. Zij begeleidt mensen individueel en in groepen door opstellingen van het verlangen. Een opstelling is een krachtige en liefdevolle methode om je weer met jezelf te verbinden. Ook schrijft Wilma regelmatig artikelen over bewustwording en zelfontwikkeling.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...