Regie over je eigen leven

Het lijkt een steeds vaker gebruikte term in de media, “regie hebben over je eigen leven”. Persoonlijk leiderschap wordt het ook wel genoemd. Maar wat is dat nu eigenlijk, regie hebben over je eigen leven?

Daarvoor is het goed eerst eens te kijken naar het tegenovergestelde. Namelijk de momenten dat je geen regie over je leven ervaart. Momenten die we denk ik allemaal wel herkennen. Dat je het gevoel hebt dat je wordt geleefd bijvoorbeeld. Dat je van moeten naar moeten loopt, van verwachting naar verwachting. Dat je moeilijk bij jezelf kunt blijven en snel wordt afgeleid door al die prikkels in de buitenwereld. Vooral de hoog gevoelige mensen zullen dit herkennen. 

Of dat je helemaal in beslag wordt genomen door je emoties of die eindeloze stroom aan gedachtes. Allemaal situaties waarin je het gevoel kan hebben de regie kwijt te zijn. En dan met nadruk op gevoel. Want regie hebben staat  eigenlijk voor een gevoel.
 


 

Regie over je eigen leven heeft alles te maken met de keuzes die je maakt in je leven. We maken op een dag honderden keuzes. De hoeveelheid keuzes die we zien, hoe we de keuzes maken en de volharding daarin bepaalt de regie die we hebben op ons leven. Of het nu gaat om grote keuzes of kleine keuzes, dat maakt niet uit.

Als je een definitie zou moeten geven van regie over je eigen leven dan is de volgende definitie misschien wel het meest passend:

“Je hebt regie over je eigen leven als je elke keuze maakt vanuit volledig bewustzijn, vanuit je eigen innerlijk waarheid\wat je werkelijk wilt, vanuit totale vrijheid waarbij je 100% verantwoordelijkheid neemt voor de gemaakte keuze.”

Pas als je op die manier je keuzes maakt zal je het gevoel hebben dat je in regie bent.

Het meest belangrijke aspect daarin is bewustwording. En dat begint met het bewust worden welke keuzes er allemaal zijn. Dit wordt namelijk in sterke mate bepaald door je eigen overtuigingen over wat kan, wat mag of wat zou moeten.

Een voorbeeld: Je hebt een verjaardag van een vriendin. Diep van binnen voel je dat je daar geen zin in hebt. Of je merkt dat je daar even geen energie voor hebt. Als je echter de sterke overtuiging hebt dat je een ander te vriend moet houden kan het goed zijn dat je vindt dat je moet gaan. Met als ware, niet gaan is dan gewoon geen keuze optie voor je. Vaak verloopt dit keuzeproces onbewust. Maar bewust of onbewust, in alle gevallen voelt het onvrij.

Regie over je eigen leven betekent in dit geval dat je bewust kiest om niet te gaan omdat je innerlijke stem je vertelt dat dit beter is voor je. Als je dat doet zal het veelal ongemakkelijk aanvoelen. Ook kun je jezelf schuldig gaan voelen. Belangrijk is het dan om dit gevoel te zien, te laten zijn maar er tegelijkertijd niet op te acteren. En als er eventueel commentaar van de buitenwereld komt als gevolg van deze beslissing het daar te laten waar het thuis hoort. Bij die ander dus.

Als je dus meer regie wilt in je leven is het dus noodzakelijk om eerst je overtuigingssystemen tegen het licht te houden en te kijken of deze je nog dienen. Om vervolgens deze te herwaarderen en anders te gaan handelen.

Dit is niet persé eenvoudig omdat een overtuiging vaak onbewust is en als een patroon in ons systeem is gesleten. Daarom is het fijn om het hier met anderen over te hebben. Anderen die je spiegelen en kunnen helpen dat bewust te worden en er los van te komen. Of dat nu vriendinnen zijn die ook op het pad van persoonlijke groei zijn gestapt, een coach of dat je daarvoor een passende workshop volgt is natuurlijk heel persoonlijk en afhankelijk van je situatie.

Guy Andreoli
Coach en Trainer InTune persoonlijke groei en bewustwording

Voor diegene die praktisch aan de slag willen met dit onderwerp geeft Guy op zaterdag 9 juni in Doetinchem de dagworkshop Regie over je eigen leven. Meer info hierover vind je in de agenda van Bewust Achterhoek en op de website van Guy

Intune is door het CPION erkend en CRKBO geregistreerd als onderwijsinstelling die voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Guy Andreoli

Guy Andreoli, aanbieder op Bewust Achterhoek, faciliteert vanuit zijn praktijk InTune al diegenen die bewuster willen worden van zichzelf, persoonlijk & spiritueel willen groeien en vanuit hun hart willen leven. Guy schrijft regelmatig artikelen over bewustwording en spiritualiteit.

Reacties

Gerdy van der Graaf 2018-05-30 19:47:01 Goed om dit weer eens te horen Guy! Maakt me alerter om even tijd te nemen alvorens te beslissen welke keuze ik maak. Veel succes met je workshop en dankjewel! Ook voor je bijdrage gisteren. ;-)

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...