Ontwikkel je intuïtie! Ja, maar waarom eigenlijk?

Intuïtie en je intuïtief ontwikkelen, het beginnen haast modewoorden te worden. Heel goed hoor, al die aandacht hiervoor, als je het mij vraagt.

Maar wat is nu eigenlijk intuïtie?

Tja, hoe moet je iets uitleggen wat je eigenlijk niet in woorden kunt vatten? Het beste kan ik dat doen door een vergelijking te maken met haar tegenhanger, de logica. En door het geven van een aantal voorbeelden.
 

Intuïtie versus logica

Eerst maar eens logica. Al onze hersenactiviteiten die gelinkt zijn aan logica spelen zich af in onze linker hersenhelft.
 


 

Logica bestaat uit een aaneenschakeling van IF THEN ELSE patronen. Of te wel “als dit er is of als dit gebeurt, dan moet je dit doen en anders dat”.

Al deze patronen zijn ontstaan door je eigen ervaringen in het verleden, of die van anderen, welke we ons hebben aangeleerd. Op school is er helaas overmatig veel aandacht voor logica, voorbij komend in de cognitieve vakken. Dit betekent dat logica een soort van over-ontwikkelt is en een belangrijk deel van onze belevingswereld beslaat.

Logica is te typeren als mannelijke energie. Intuïtie, daarin tegen, speelt zich af in onze rechterhersenhelft en is gebaseerd op gevoel. Acties genomen vanuit intuïtie zijn gebaseerd op het NU en bevatten geen bewijs vooraf in zich. Je voelt of weet gewoon dat je het zo moet doen. Zonder dat er enige eerdere ervaring aan ten grond slag ligt.

Intuïtie is een typisch vrouwelijke energie en is over het algemeen sterk onderontwikkeld en zelfs onderdrukt in deze maatschappij. Zolang we iets niet logisch kunnen beredeneren en bewijzen is het niet waar, toch?

Kortom de verhouding intuïtie en logica - lees vrouwelijke en mannelijke energie - zijn behoorlijk uit balans. Gelukkig is de vrouwelijke energie haar kracht aan het her-claimen! Vandaar ook die grote aandacht voor intuïtie en intuïtieve ontwikkeling. Wat eigenlijk niet anders is als herinneren van een vergeten deel in ons allemaal.

By the way: of je nu man of vrouw bent, in beiden gevallen draag je zowel mannelijke en vrouwelijke energie in je.

Over het algemeen is het wel zo dat mannen anders bedraad zijn dan vrouwen. Waardoor logica wat natuurlijker valt bij de mannen en intuïtie juist weer bij de vrouwen.
 

Intuitie, een vijftal voorbeelden:
 

1. Je hebt een duidelijk gevoel

We kennen het allemaal denk ik wel, dat je zo'n onbestemd gevoel hebt in je onderbuik, een gevoel dat je zegt “er klopt iets niet”. Bijvoorbeeld als je een bepaalde ruimte binnenkomt, je een ontmoeting hebt met iemand of je voor een bepaalde situatie staat. Je kunt het niet verklaren of benoemen waarom dit zo is maar je voelt het wel. 
 


Andersom werkt hij ook. Als je voor een keuze staat, of in een bepaalde situatie bent, en je hart maakt een vreugdesprongetje, je voelt je blij en enthousiast en je kunt oprecht zeggen “Dit voelt goed” zonder ook dit logisch te kunnen verantwoorden.
 

2. Inspiratie – Intuïtieve gedachten

Intuïtieve gedachten die zo vanuit het niets in een split second in je hoofd  “ploppen” en leiden tot directe inspiratie.
 


 

De grootste wetenschappers op deze aarde zoals Einstein, Newton en Tesla waren zeer intuïtieve (spirituele) mensen. Voor elke baanbrekende wetenschappelijke ontdekking kwamen in eerste instantie geen enkele logische gedachten aan te pas. Immers logica gaat uit van wat je al kent of eerder hebt ervaren. En je kunt niet iets echt nieuws ontdekken of ervaren vanuit iets wat je al kent!
 

3. (onbewust) Geleid worden

Bijvoorbeeld je komt in een boekenwinkel en loopt zonder nadenken naar een boek waar je heel blij van wordt en wat je net nodige had.

Of je bent de weg kwijt en zonder nadenken, puur op je gevoel, neem je de afslagen die je weer terug brengen waar wilt zijn.

Je wilt naar de winkel maar je kiest onverklaarbaar voor een andere weg te nemen dan je normaal neemt. En komt iemand tegen van vroeger die je in een gesprek net die informatie geeft die je nodig had.
 

4. Afstemming

Bijvoorbeeld je denkt aan iemand en de telefoon gaat. En het is die persoon waar je net aan gedacht hebt!
 


Of je bent in gesprek met iemand en je denkt aan een bepaald iets en de persoon begint hier net over. 

Je denkt aan iets en instant gebeurt het.
 

5. Déjà vu

Je komt op een plek, in een situatie waarvan je sterk het gevoel hebt dat je het kent, dat je het eerder hebt ervaren. Terwijl als je gaat nadenken je geen directe referentie hiervan kunt vinden in dit leven.

Je ziet een foto op internet van een plek op de aarde en je wordt zonder aanwijsbare reden helemaal emotioneel.

Of je komt iemand tegen die je niet kent en het gevoel krijgt dat je diegene juist al heel lang kent. Je voelt je meteen op je gemak en hebt het idee dat jullie al jaren vrienden zijn.
 

Ontwikkelen van je intuïtie

Hoe doe je dat nu, je intuïtie ontwikkelen? En waarom zou je het eigenlijk doen?

Als je je intuïtief ontwikkelt leer je keuzes te maken vanuit je intuïtie en gevoel. Dit zijn keuzes die meer uit je hart komen en dichter liggen bij jouw authentieke zelf. En daarmee ook beter voor je zijn en je meer plezier en geluk brengen.

Daarbij is het grappige dat tegelijkertijd het veld aan keuzemogelijkheden ook enorm groeit. Je ziet mogelijkheden die je eerder niet zag of voor mogelijk had gehouden. Alleen dit al is de moeite waard lijkt me.

Je intuïtie ontwikkelen bestaat eigenlijk uit twee delen. Om keuzes te maken die dichter liggen bij authentieke ware zelf moet je je eerst bewust worden en ontdoen van de delen van jezelf die dat niet zijn.

Dat zijn de delen die je vanuit je verleden meedraagt. Bijvoorbeeld je automatische emotionele gedragingen en belemmerende en aangeleerde logische gedachtepatronen die gekoppeld zijn aan je verleden. En niets te maken hebben met het NU moment en wie je werkelijk bent.

Op het moment dat je deze patronen bewust wordt en gaat erkennen, herkennen en leert loslaten ontstaat er ruimte voor het ondergesneeuwde deel van jezelf wat gevoel en intuïtie heet. Deze zal zich dan eigenlijk als vanzelf openbaren zodra je steeds meer en meer in het NU gaat leven.

Dan is het aan jou om je intuïtieve gevoelens en gedachten te gaan vertrouwen en de moed op te brengen om je keuzes hier op te gaan baseren. En dat vraagt oefening. Want het kan best wel eng zijn om keuzes te maken die puur en alleen gebaseerd zijn op je gevoel zonder enig bewijs vooraf.

En als er dan ook nog mensen in je omgeving zijn die het niet begrijpen wat je aan het doen bent wordt dit vaak een extra uitdaging. Daarom is het ontdekken en het volgen van je intuïtie ook een ontwikkelingsproces van doen, proberen en ervaren in stappen die voor jou kunnen.

Maar hoe groot of klein de stap is die je zet, geloof me, het loont !

Wil je meer weten over het ontwikkelen van je intuïtie kijk dan eens op mijn website www.InTune-coaching.nl. Ik geef regelmatig cursussen en workshop rondom het ontwikkelen van je intuitie. Op 29 september start de training 'Intuitieve Ontwikkeling I.

Warme groet,

Guy Andreoli
InTune Persoonlijke Groei en Ontwikkeling


Je reactie op deze blog is van harte welkom!

En vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Guy Andreoli

Guy Andreoli, aanbieder op Bewust Achterhoek, faciliteert vanuit zijn praktijk InTune al diegenen die bewuster willen worden van zichzelf, persoonlijk & spiritueel willen groeien en vanuit hun hart willen leven. Guy schrijft regelmatig artikelen over bewustwording en spiritualiteit.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...