Mindful opvoeden: trend of instinct?

Hoe is het om in de huidige tijd een kind op te voeden? 

Dat is niet altijd makkelijk, zullen veel ouders ervaren. De maatschappij verlangt dat ouders allebei deelnemen aan het arbeidsproces. Het is heel gewoon dat een deel van de opvoeding in handen ligt van medewerkers van een kinderdagverblijf, bso of van een gastouder.

Kinderen maken al vroeg in hun leven mee hoe het is om deelgenoot te zijn van deze maatschappij. Zij hebben hun eigen leven en hun eigen bezigheden. Dit brengt ook met zich mee dat ze zelf ervaringen van stress mee naar huis nemen, en overprikkeld kunnen zijn, of vermoeid. Ze leven hetzelfde leven als dat van hun ouders, alleen al als jong kind.

Zelf kom je ook niet zelden vermoeid thuis. Misschien heb je een drukke vergadering gehad, in de file gestaan, nog even snel een supermarkt doorgerend om een gezonde maaltijd te kunnen koken voor je gezin.

Ieder leeft in zijn eigen wereld met eigen belevingen, gedachten, gevoelens en emoties. Er is helaas weinig tijd om deze emoties door ontspanning af te laten vloeien. Thuis gaat het immers verder in het ritme van het gezin. Kinderen vragen aandacht, ze moeten op tijd naar bed, liefst nog gedoucht en voorgelezen.

In deze tussentijd gebeurt er veel tussen ouders en kind. Omgaan met elkaars energie, in verbinding blijven met jezelf en je partner en je kind vraagt een manier van aandacht en bewustwording in het hier en nu. Dit is precies waar mindful opvoeden over gaat.

Hoe kun je jezelf als ouder trainen mindful te blijven in stressvolle momenten? Dit laat ik graag aan bod komen in mijn workshop 'Mindful opvoeden'.

Terug naar jezelf, je oergevoel over hoe je als ouder je verbonden voelt met je kind, je hart en je instinct kunnen blijven volgen. Stress en spanningen leren loslaten om weer ruimte te hebben voor je kind, maar ook voor jezelf. Leven vanuit je hart met liefde voor jezelf en je kind.

Kinderen zijn je spiegel. Ze zijn een kei in het kopiëren van jouw gedrag. Wat je geeft, krijg je terug. Door hier bewust mee aan de slag te gaan, laagdrempelig, met veel ruimte voor eigen inbreng, hoop ik ouders iets mee te kunnen geven in hun weg naar mindful opvoeden. In verbondenheid met jezelf, je kind en de omgeving, natuur en maatschappij.

Wil je meer weten over mindful opvoeden en wat het jou kan bieden? Lees meer in de agenda. Of bel 06-47117597 of mail coaching AT grootnijhof DOT nl

Hartelijke groet,

Ursula Beekman

 Ursula Beekman - Boerderij Groot Nijhof, Coachingspraktijk voor kinderen, ouders en jong volwassenen

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...