Minder bezit maakt gelukkiger. Ga jij ook je huis 'ontspullen'?

Afgelopen week kwam overal het woord 'ontspullen' langs. In kranten, op Facebook en elders op internet. Aanleiding was het uitkomen van het boek 'Stuffocation' van trendwatcher James Wallman.

Deze Engelse term werd vertaald in het nieuwe Nederlandse woord 'ontspullen'. Alhoewel dat woord niet helemaal aangeeft wat Wallman bedoeld te zeggen. Namelijk dat veel mensen bijna stikken in de hoeveelheid spullen die ze om zich heen hebben.
 


 

In de kranten en op internet ging het vervolgens over opruimen en spullen wegdoen. Opruimgoeroe Marie Kondo werd er dus ook vaak bijgehaald. Ze heeft overigens boek nummer twee geschreven over opruimen. Waar moeten we dat dan weer laten? ;-)

Moeten we nu massaal aan het opruimen gaan? Misschien is dat geen slecht idee!

Veel mensen ervaren aan den lijve dat leven tussen veel spullen en in rommelige kamers iets doet met je. Alhoewel sommigen prima werken met chaos om zich heen, ervaren anderen vooral onrust. En kost het ze veel energie. Ook doordat je steeds denkt aan wat er nog allemaal uitgezocht en opgeruimd moet worden.
 

In een ander artikel las ik weer dat die focus op het opruimen van je woonomgeving een vlucht is. Een excuus om niet bezig te gaan met je innerlijke onrust.

Dus misschien moeten we starten met de fysieke opruiming in ons huis. Zodat er hopelijk over een paar maanden weer tijd en ruimte is om op je yogamatje te gaan zitten.

Of verder te onderzoeken waarom je opgeruimde huis je nog steeds niet heeft afgeholpen van dat gevoel van onvrede.

Lees hier een artikel dat meer informatie geeft over het project en het boek van James Wallman.

En lees hier een artikel over opruimgoeroe Marie Kondo en haar tweede boek.

Heeft alle aandacht voor ontspullen jou ook aangespoord om te gaan opruimen? Of voel je die behoefte juist omdat de lente weer in aantocht is? Laat het weten door een reactie te plaatsen!


Saskia Juijn
Coördinator Bewust Achterhoek


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!
 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...