Mediteren kan alleen als je je bevrijdt van je ballast

Modita van Zummeren, aanbieder bij Bewust Eindhoven, schreef dit artikel. We delen het ook graag op onze website.

Veel mensen - misschien wel bijna iedereen? - ervaren veel drukte in hun hoofd. Een gejaagdheid van het één naar het ander.

Een niet meer kunnen kiezen uit de veelheid van het aanbod dat om ons heen suist. En dan komen wij ook nog uit een samenleving waar het motto heerst: 'Je leeft maar één keer!'. En de jacht naar geluk drijft eenieder nog verder op.

En dan zeggen anderen: Je moet eens yoga gaan doen. Gaan mediteren. Mindfulness doen. Gaan sporten. Je ontspannen. Ga eens naar de sauna. Eet gezond. Enzovoorts. 

Niet dat al die dingen niet heel goed kunnen zijn, maar als ze weer vanuit een standpunt 'je moet eens...' gedaan worden, worden ze toegevoegd aan de stress die je al hebt.


Bij mediteren stuiten we op barrières en ballast

Meditatie is 'zijn met wat is'.

De geluiden horen die er zijn. Vogels, maar ook het verkeer, muziek, en ook het geruis van de verwarming. Proeven wat je eet. Voelen wat je voelt. En dan: waarom lukt dat vaak niet?

Omdat we op barrières stuiten. Lagen, die we in de loop van ons leven om ons heen gebouwd hebben.

We hebben onze vreugde onderdrukt, onze extase. Omdat die niet ontvangen werd, toen we klein waren. "Hou je nu eens rustig." "Kun je niet beter huiswerk gaan doen?" "Als je teveel lacht ga je straks huilen."

We hebben ook onze pijn en tranen onderdrukt. En onze woede. Ook daarvoor was vaak geen ruimte. Flink zijn, doorzetten, een man zijn, niet te flauw zijn, enzovoorts, waren het motto.

Dus: vele pantsers. En dan willen we met onze aandacht naar binnen gaan, bij ons ZIJN komen, bij onze stilte, waarheid, natuur, rust.

Onmogelijk. Al die pantsers zitten ertussen.


Meditatie technieken van Osho

Deze erkenning is, wat mij zo verrukt maakte toen ik met de Meditatie Technieken van de Indiase Mysticus Osho in aanraking kwam. Die onderkende al deze onderdrukkingen.

Die onderkende dat de mens, met name de Westerse mens - maar nu de hele wereld, want de hele wereld verwestert - gebukt gaat onder al deze ballast van onderdrukking van de emoties.

Deze onderdrukking hoort niet bij de originele natuur van de mens. Het is van levensbelang om je ervan te bevrijden.

In de meditatie technieken van Osho en zijn meditatieve therapieën als: 'de Osho Mystic Rose' en 'Osho Born Again' ploeg je al deze lagen, die niet bij je horen, door.

En dan kom je als vanzelf uit bij jouw wezen. Bij degene die je bènt. Die er altijd al was.
 


 

Het is dus slechts het afpellen van al die lagen van de ui, die daaromheen zitten. Dan kun je pas echt ZIJN. Dan kun je pas echt zien, zonder dat er allerlei schellen voor je ogen zitten, die je verhinderen de schoonheid van alles om je heen te zien.

Dan kun je pas echt horen wat de ander zegt, omdat je niet meer bang bent dat te horen, wat jouw pijn raakt.

Dan kun je pas echt dansen, zingen, gek doen, spelen.


Modita van Zummeren
Joy in Meditation - Aanbieder Bewust Eindhoven


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!
 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...