Meditatie zweverig? Hoezo?

“Meditatie? Oh, dat zweverige gedoe, niets voor mij hoor.” of “Nee joh, daar ben ik veel te nuchter voor”. Dit zijn veel gehoorde reacties van mensen die geen ervaring met meditatie hebben.

Maar is dat eigenlijk wel zo? Is het standaard uit gaan van deze veronderstelling niet het spreekwoordelijke “kind met het badwater weggooien”? Je komt er dan immers nooit achter wat de voordelen zijn van regelmatig mediteren.

Want als je kijkt naar de ware aard van meditatie zal je ontdekken dat het eigenlijk een tool is. Een tool om o.a. die enorme activiteit in je hoofd, in je denken, tot rust te brengen.
 


 

Om al die stemmen in je hoofd, die in een hoog tempo door elkaar lijken te roepen, tot orde te brengen. Al die gedachten van je zorgen maken over de toekomst. Of al die gedachten die terug gaan naar wat in het verleden ligt. Al die gedachten die weinig productief zijn en je uit het huidige moment halen. Waardoor je alertheid op wat er NU speelt sterk vermindert. Om al die gedachten tot stilheid te manen. Stil. Stil in je hoofd. Even helemaal niets.

Tevens is meditatie een manier om even los te komen van die gerichtheid op de buitenwereld. Een buitenwereld die erg vol zit met allerlei prikkels en afleidingen die je enorm kunnen uitputten en uit balans kunnen brengen. Meditatie helpt je je aandacht weer te richten op jezelf, op je binnenwereld. Zodat je kunt herstellen en jezelf weer kunt horen.

En dan bedoel ik niet al die gedachten in je hoofd die vaak ook alleen maar afleidend en uitputtend zijn, maar jezelf echt kunnen horen. Jezelf kunnen horen vanuit de rust in jezelf. Dat wil zeggen, je zelf weer voelen, je intuïtieve stem weer kunnen horen en in contact komen met wat je nu eigenlijk echt wilt in het leven. Allemaal innerlijke stemmen die je pas kunt horen als je stil bent.

Dus de ware aard van meditatie is dus eigenlijk heel ge-aard, het brengt je immers weer bij jezelf, bij je rust, bij je helderheid en overzicht, bij je gevoel, bij je kern. Het brengt je terug bij je vitaliteit. Je gaat beter slapen en bent beter gefocust op dat wat er echt toe doet.

En ja, in de stilte in jezelf kun je uiteindelijk ook dingen ervaren waar je wellicht niet zo bekend mee bent. En wat je nu zou kunnen kenmerken als zweverig. Maar hee, dat is een bijproduct en zeker niet het feitelijke beoogde doel van meditatie!

Meditatietechnieken zijn er duizenden en het bestaat zeker niet alleen uit stil zitten in een ingewikkelde houding, met een kaarsrechte rug. Nee, meditatie kan in beweging, in dans, in focus op een voorwerp, op de adem, in contact met je lichaam of als je loopt door het bos. En praktische meditatie kan bovendien op heel veel verschillende plekken en momenten zonder dat iemand anders dat “ziet”.

Mocht je nu toch een beetje nieuwsgierig geworden zijn naar meditatie en wil jij graag het effect hiervan eens op laagdrempelige manier ervaren en kennismaken met verschillende technieken, dan is wellicht de training “Ervaar de kracht van meditatie” iets voor jou. Deze start op donderdagavond 11 mei in Doetinchem en bestaat uit een blok van 8 wekelijkse lessen. 

Meer informatie vind je via deze link in de agenda van Bewust Achterhoek en ook op mijn eigen website.
 

Guy Andreoli  (Trainer-Coach-Energetisch facilitator)
InTune persoonlijke groei en bewustwording 

Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Guy Andreoli

Guy Andreoli, aanbieder op Bewust Achterhoek, faciliteert vanuit zijn praktijk InTune al diegenen die bewuster willen worden van zichzelf, persoonlijk & spiritueel willen groeien en vanuit hun hart willen leven. Guy schrijft regelmatig artikelen over bewustwording en spiritualiteit.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...