Mag jouw kleuter lekker spelen op school of moet er gepresteerd worden?

 

Een paar dagen geleden zag ik een interessante uitzending van De Monitor met journalist Teun van de Keuken over de prestatiedruk in het onderwijs. Kleuters in groep 1 en 2 moeten allerlei werkjes doen en worden ook getoetst.

Steeds meer leerkrachten en ouders zien dat kinderen er onrustig van worden en moeite hebben met de opdrachten. Ze zijn er vaak nog niet aan toe. Ze willen gewoon spelen.

Door deze druk om te presteren in de kleuterklas ontwikkelen veel jonge kinderen faalangst.
 


 

Ik heb zelf een zoon van 7 die nu in groep 3 zit en dus kortgeleden kleuter was. Ook hij moest veel leren en op gezette tijden, wat hij noemde, 'uit het boekje werken', als er een CITO toets werd afgenomen. Gelukkig leek hij geen druk te ervaren en ging hij met plezier naar school.

Waarschijnlijk kwam dat ook omdat zijn juffen de methoden en vooral de toetsen met een korrel zout leken te nemen. Bij een 'slechte' score gaven ze ook als antwoord dat het kleuterbrein nog zo grillig is dat zo'n score niet te serieus genomen moest worden. Ik maakte me dus ook geen zorgen.

En nu hij in groep 3 zit, en meer toe is aan lezen en schrijven en rekenen, gaat het bijna vanzelf.

Dus heb je jonge kinderen, bekijk dan vooral deze leerzame uitzending van De Monitor. En vertel de leerkrachten en de directeur van de school van je kinderen er over.

Wat is jouw reactie op de uitzending? Herkenbaar en verontrustend? Of valt het allemaal wel mee? Laat het weten door een reactie te plaatsen!

Saskia Juijn
Co├Ârdinator Bewust Achterhoek

Aanvulling van 21 maart 2016: Vandaag kwam het positieve bericht langs op Facebook dat de Tweede Kamer heeft besloten dat kleuters weer kleuters mogen zijn! Dat is in ieder geval een stap in de goede richting. Lees het bericht hier.


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!
 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...