Maak een mandala in de natuur

Lia van den Berg, coördinator bij Bewust Dordrecht, en verbeeldend therapeut, schreef deze leuke blog over het maken van een mandala in de natuur. We delen 'm ook graag op onze website.

Mandala betekent eigenlijk magische cirkel. Deze cirkel heeft een speciaal karakter. Ze stelt de ruimte voor waarbinnen de mens zichzelf als eenheid kan beleven zonder inmenging van buitenaf. Ze beschermt en geeft een gevoel van veiligheid en afgrenzing, een gevoel van rust.

Je kunt mandala's tekenen of inkleuren, maar het is ook leuk om een mandala in de natuur te maken. 
 


 

Ga een lekkere wandeling maken en verzamel ondertussen allerlei natuurlijke materialen zoals takjes, blaadjes, bloemen, besjes enz. Probeer er niet teveel over na te denken maar neem mee waar je oog op valt en wat je aanspreekt.

Zoek een rustige, vlakke, plek op en bekijk je verzamelde schatten.

Plaats datgene wat symbool staat voor jouw kern (niet teveel over nadenken, kies intuïtief) in het midden en drapeer de rest erom heen. Een mandala is meestal symmetrisch, maar het hoeft niet. Als je goed naar je verzameling kijkt zul je zien dat ook in de natuur niets volkomen symmetrisch is.

Als je klaar bent neem dan even rustig de tijd om je werkstuk te bekijken, en stel jezelf de volgende vragen:
- Wat valt je op?
- Wat verbaast je?
- Roept het vragen op, of brengt het juist antwoorden?

Je kunt een foto maken om later nog eens naar te kijken. Ook leuk om deze foto te gebruiken als achtergrond op je pc of smartphone.

Eventueel kun je een paar dagen later nog eens terug gaan om te kijken of je mandala er nog ligt, en wat voor gevoel hij dan oproept. En als hij er niet meer is of kapot gemaakt is, sta dan even stil bij hoe dat voelt. Tenslotte is alles vergankelijk.
 

Lia van den Berg
NeCo Verbeeldende Therapie en Coördinator Bewust Dordrecht

Je reactie op deze blog is van harte welkom!

En vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...