Lichaamswerk, spiritualiteit en bewustzijn zijn als aardappels met appelmoes

Veel mensen vinden spiritualiteit ongrijpbaar en zweverig. Wij zijn het daar niet mee eens. Spiritualiteit is net zo van deze wereld als aardappels met appelmoes. We willen dit hieronder illustreren met twee recente ervaringen.

Voelend aanschouwen

Enige tijd geleden hebben we de e-cursus 'Moeiteloos jeZelf zijn’ van Vera Helleman gevolgd. In 60 dagelijkse lessen nam ze ons mee op een avontuur in onszelf en de wereld om ons heen.

Een van de belangrijkste principes die Vera hanteert is het ‘voelend aanschouwen’. Niet tobben, niet piekeren, geen labels plakken, geen oordelen vellen, maar alles wat er in en om je heen gebeurt onvoorwaardelijk toelaten in je hart.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En toch is het ook heel simpel. Het enige dat je hoeft te doen is alles wat er gebeurt naar je hart te ademen. Adem in en breng het gevoel naar je hart. Welk gevoel het ook is. Probeer maar eens. Je zult merken dat je aan gedachten en daarmee aan lijden voorbij gaat.

Wat nodig is om voelend te aanschouwen is dat jij je lichaam beschikbaar hebt om te voelen. Dat je de gevoelens in je lichaam toe kunt laten en kunt accepteren zoals ze zijn. Zonder ze te hoeven veranderen of zonder ze weg te willen hebben.

Je bent wat er nu verschijnt 

Een tweede ervaring deden we op bij het lezen van het boek ‘Onvoorwaardelijke acceptatie’ van Jeff Foster en het deelnemen aan een lezing van hem. Foster is een spiritueel leraar in de advaita traditie. Je bent niet je gedachten of gevoelens, maar je bent aanschouwer ervan.

‘Je bent wat er nu verschijnt’ is een uitspraak die ons erg aanspreekt. Tijdens de lezing werd heel duidelijk dat Jeff Foster het lichaam ziet als het instrument waarmee we alles waarnemen. Hij brengt alles terug tot wat je nu ervaart. Kun je volledig accepteren wat er nu is, of vecht je tegen gevoelens of gedachten?

Ook hiervoor is nodig dat jij je lichaam beschikbaar hebt om te voelen.

Lichaamsbewustzijn

Uit beide voorbeelden spreekt duidelijk het belang van het aardse lichaam als ingang tot spirituele ervaringen en bewustzijn. Om tot spirituele ontwikkeling te komen is in principe geen therapie nodig. Maar therapie helpt wel om je lichaam beschikbaar te krijgen om ervaringen op te doen en je bewustzijn te vergroten. Daaraan willen wij met ons werk graag een bijdrage leveren.

Marjo Vliegen en Piet Ballemans - Innermotion

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...