Een heel goed voornemen voor 2019: Koop minder spullen!


Misschien heb je goede voornemens gemaakt voor 2019. En misschien heb je ze gemaakt en alweer buiten de deur gezet. Ik geloof dat het merendeel van de mensen een goed voornemen nog geen week volhoudt.

Triodos Bank vindt 2019 een prima jaar voor duurzame voornemens. In dit artikel zetten ze vijf duurzame voornemens, waarmee je flinke stappen zet, op een rij. En daar wil ik wel wat mee omdat ik graag bijdraag aan het leefbaar houden van onze planeet.

Vooral duurzaam voornemen nummer 1 spreekt mij aan: koop minder spullen. Ik deel in deze blog graag een aantal persoonlijke gedachtenspinsels rondom dit voornemen. En ik ben benieuwd wat jij daarin herkent of aan wilt toevoegen.
 


 

Met stip op 1: Koop minder spullen

Het viel me rondom de afgelopen kersttijd namelijk weer op hoeveel leuke hebbedingetjes er in de winkels liggen. Ik was in de Hema en zag veel spulletjes, heel veel spulletjes. Er ligt ook altijd weer wat nieuws als ik er binnenloop. En dan begint er toch iets te kriebelen, want het zijn inderdaad leuke 'hebbedingetjes'.

Maar ik zei meteen tegen mezelf: 'Nee, ik koop niets. Ik heb namelijk niets nodig. Ik heb al minstens 10 vazen en vaasjes voor bloemen, leuke houders voor kaarsen. En de kerstboom - die van vorig jaar trouwens, gewoon weer uit de tuin gehaald, over duurzaam gesproken - hangt ook best vol.'

Toch voelde ik me ook een moment een beetje, noem het, zielig. Wat een armoe! Gunde ik mezelf dan helemaal niets? Is het nou zo erg om nieuwe dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt?

Genieten van geld uitgeven aan belevenissen

Het antwoord op de eerste vraag, ja, ik gun mezelf wel iets. Ik ga bijvoorbeeld graag naar de sauna, geniet van een kop goede koffie in een café of op een terras. En van leuke dingen doen met mijn zoon. Ik geef mijn geld dus graag uit aan belevenissen.

En ik geniet ook wel van af en toe iets kopen, een nieuw jurkje, iets voor het huishouden of toch een klein hebbedingetje. Maar ik doe het niet al te vaak. Omdat ik bij alles wat ik koop moet denken aan al die spullen die er al zijn. In mijn huis, in onze huizen, en in de Hema en al die andere winkels en voorraadhuizen. 

Ik blijf er bij dat er eigenlijk gewoon teveel spullen zijn in deze wereld. En dat het niet handig is als we daar maar steeds spullen aan toevoegen. Economen houden van groei, maar is dat echt noodzakelijk? Het belangrijkste in het leven is toch dat we tevreden zijn en ons blij voelen? En heb je daar (veel) spullen voor nodig?

Mijn voornemen is minimaliseren

Kortom, mijn voornemen voor 2019 is te blijven genieten van het opdoen van ervaringen en belevenissen. En van die paar spulletjes waar ik (nog) gehecht aan ben. Daarnaast blijf ik het aantal spullen dat ik heb minimaliseren. En loop ik de Hema in om te kopen wat ik op dat moment echt nodig heb. En laat ik de rest staan.

Wil je ook duurzamer leven? Lees de vijf duurzame voornemens van Triodos. En start met minder spullen in huis te halen.

Hoe ga jij om met dat enorme aanbod aan spullen?

Hoe is het voor jou? Geniet jij van het hebben of kopen van spullen? Hoe ga jij om met dat enorme aanbod aan spullen? Laat het weten in een reactie op deze blog of op Facebook, waar je deze blog ook kunt vinden.
 

Saskia Juijn
Coördinator Bewust Achterhoek


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...