Koop jij ook graag biologische groenten uit de regio? En waar dan?

Ben jij, net als half Nederland geloof ik, ook druk met de moestuintjes van Albert Heijn? Dit jaar met alleen maar biologisch zaad, las ik. Wat een goede ontwikkeling!

Drie jaar geleden kozen wij een huis in de Achterhoek met een redelijke tuin omdat ik graag kippetjes wilde houden en wat groenten en kruiden wilde verbouwen. De kippen komen over een paar weken en de moestuin krijgt ieder jaar meer vorm.

Het begon met een vierkante meter bak voor sla, tomaten en radijsjes en een klein kruidentuintje. Maar inmiddels heb ik een groter stuk grond vrijgemaakt en ga ik daar dit seizoen mee aan de gang. Al doende leert men, is mijn ervaring, en de oogst is daarom ook niet altijd even mooi of groot. En zeker niet genoeg.
 


 

Ik koop dus ook nog gewoon biologische groenten er bij. En dan koop ik heel graag biologische groenten uit de regio. Dat is duurzaam. En bovendien is het leuk om te weten waar het vandaan komt!
 

Lijstje maken van verkooppunten van biologische groenten geteeld in de regio

Ik zou graag samen met jou een lijstje maken van de verkooppunten van biologische groenten in de Achterhoek. En ook wil ik graag weten waar ik biologische groenten zelf kan oogsten.

Help je mij met het aanvullen van het lijstje door te reageren op deze blog? 

De volgende verkooppunten en initiatieven staan al op mijn lijstje.

Op zaterdagochtend staan Cees en Monique in Lochem op de markt met hun biologische groenten. Zij hebben een tuinderij, De Nieuwe Weelde, in Drempt. En ook op de markt in Zutphen op donderdag en zaterdag, en op de markt in Doetinchem op dinsdag, kun je biologische groenten kopen.

In Warnsveld is biologische tuinderij Korenblik. Zij hebben een boerderijwinkel die op vrijdag en zaterdag open is. En in het aardbeienseizoen kun je daar aardbeien plukken.

In Halle is er natuurlijk Pluktuin de Kruudhof, ook aangesloten bij Bewust Achterhoek. Ook daar is een winkel met biologische groenten en veel meer. Open op vrijdag en zaterdag.

In Gorssel zijn ze vorig jaar gestart met een mooi initiatief, Tuinderij de VeldhofDe Veldhof is een samenwerking tussen de tuinders en abonnementhouders (deelnemers). Doordat de deelnemer zijn aandeel vooraf betaalt, hoeft de tuinder niet bij een bank aan te kloppen voor een lening. De productiekosten worden betaald uit de bijdrage en de tuinder ontvangt een eerlijk loon. Het doel is groenten en fruit te verbouwen voor 200 abonnementhouders

In Lochem is Willem Beekman bezig een dergelijk initiatief op te zetten, geïnspireerd op Tuinderij de Veldhof.

En dan is er ook het Achterhoek pakket. Vanuit Winterswijk leveren Alice en Rein van der Werff biologische groentepakketten op maat aan afhaalpunten in de gehele Achterhoek.

Op de praktijkschool voor duurzaamheid, Aarde-Werk "de Stegge", ook in Winterswijk, en aangesloten bij Bewust Achterhoek, kun je geen groenten kopen maar wel van alles leren over moestuinieren. Wil je zelf in één weekend alles leren over het aanleggen van een tuin op basis van permacultuur? Volg dan aanstaand weekend de cursus over het aanleggen van een moestuin op basis van perma-cultuur.

Natuurlijk kun je in de meeste supermarkten ook biologische groenten kopen. Maar die komen niet per se uit de regio.

Dus ken jij nog meer verkooppunten of biologische tuinderijen? Laat het weten door een reactie te plaatsen onder deze blog. Dankjewel!


Saskia Juijn
Coördinator Bewust Achterhoek


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? En wil je op de hoogte gehouden worden van de verkooppunten van biologische groenten in de Achterhoek? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!
 

Reacties

Brenfa 2016-03-30 17:51:37 Boerderij winkel de Vijfsprong reeoordweg 2 te Vorden!
elisabeth 2016-03-30 22:16:25 De Meander Zutphensestraat te Brummen
Saskia Juijn 2016-03-31 08:40:24 Dankjewel, Brenfa/Brenda en Elisabeth!
En hoe kon ik de Vijfsprong nou vergeten, daar kom ik zelf ook af en toe.
En ik weet dat Cees en Monique die op de markt in Lochem staan ook wel groenten van De Meander verkopen, als hun oogst niet toereikend is.
Verder werden op Facebook ook genoemd:
- Boerderij/Tuinderij Ruimzicht in Halle
- Boerderij "Klein Broekhuizen" in Wehl; zij hebben ook een boerderijwinkel
- De Estafette in Zutphen, een natuurvoedingswinkel; maar zouden die vooral groenten uit de regio verkopen of kopen ze in via de groothandel?
Vera 2016-03-31 09:08:46 Wij halen onze groente en fruit bij de biologische Boerderij winkel Rafelder
Staan ook op dinsdag op de markt in doetinchem
marjolijn kulsdom 2016-03-31 20:04:53 En GOODsONLY de biologische verpakkingsvrije winkel in Zutphen.
Nieuwstad 23.
José 2016-03-31 20:15:56 Op het terrein van De Kas worden (vergeten) biologische groenten verbouwt door Buitenboel.
Er is een pluktuin/bioakker van Jan van Arragon in Zutphen.
Boerderij de 4akker van familie Eskes in Vierakker. Ik weet niet zeker of zij biologisch zijn.
Saskia Juijn 2016-03-31 20:21:49 Dankjewel, Vera, nu weet ik ook wie er op de markt in Doetinchem staat!
En Marjolein, waar koop jij de groenten die je verkoopt in? Bij regionale telers?
En ook bedankt, José voor jouw reactie! Ik zal het checken.
Nanny van de Laar 2016-04-01 10:35:53 Eko Boerderij Arink...Ook Biotel binnenkort
Ria Tuenter 2016-04-01 13:58:25 In Terborg zit de winkel Bio-Vers aan de Doetinchemseweg 11, 7061 CP. Hier verkopen ze ook verse biologische groenten, brood en nog veel meer!
{spam{spam}spam{spam}bio-vers.nl

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...