Wat vind je nou echt belangrijk? Ontdek het deze zomer!

​De zomer is voor velen een tijd van ontspannen en leuke dingen doen. En lekker luieren en mijmeren. Veel mensen staan in de zomermaanden dan ook stil bij wat ze doen. En of ze er nog wel blij van worden. Vaak nemen mensen gedurende de zomermaanden belangrijke beslissingen. Ze willen verhuizen of op zoek naar een andere baan bijvoorbeeld.

Herken jij dat?

In dit artikel krijg je een aantal stappen die je kunnen helpen op een rij te zetten wat jij graag wilt doen. Welke dingen wil je aandacht geven? Wat doe je zo graag maar schiet er altijd bij in? Wat loopt niet lekker en wil je veranderen? Met die informatie kun je plannen maken voor de komende periode. Zodat je nog meer de dingen gaat doen die bij jou passen.
 


Het gaat er niet om je hele leven in een keer om te gooien. Kleine veranderingen kunnen je al een meer tevreden gevoel geven en ervoor zorgen dat je meer energie hebt.

Ondernemers en mensen met een baan kunnen de vragen toepassen op hun werk maar het is aan te raden ook je vrije tijd erin mee te nemen. Wanneer je in je vrije tijd veel plezier hebt en je goed kunt ontspannen heb je meer energie voor je onderneming of werk!

Dus pak een pen en een stuk papier en schrijf op wat er in gedachten komt bij het lezen van de vragen en doorlopen van de stappen.
 

Stap 1: Wat wil je graag doen de komende periode?

1. Noem enkele dingen die je graag zou doen - dingen waar je veel lol en plezier aan zou beleven - en die je nu niet of weinig doet.

2. Van welke activiteiten ontspan jij het meest? En welke geven je energie?

3. Als je naar je onderneming, je werk of naar je omgeving kijkt, wat zou je dan het liefst veranderen of verbeteren?

4. Welke drie dingen wil je veranderen aan jezelf?

5. Welke dingen die je op dit moment nagenoeg niet in je leven hebt, zijn voor jou belangrijk en wil je graag (meer) aandacht geven?

 

Stap 2: Welke actie ga je ondernemen?

1. Lees de antwoorden die je hebt gevonden nog eens door. Welke dingen wil je het liefste verwezenlijken? Misschien springen ze eruit en kun je ze direct benoemen. Of streep anders in je antwoorden totdat je er een paar overhoudt.

2. Bepaal zelf met hoeveel dingen je aan de slag wilt. Realiseer je daarbij dat je beter 1 of 2 dingen kunt kiezen om mee aan de slag te gaan. Om een plan te laten slagen is het namelijk belangrijk dat je, naast dat je het ècht wilt, het voldoende aandacht kunt geven.

3. Bedenk concrete acties om je plannen te verwezenlijken. Bijvoorbeeld, 1 middag per week inplannen om te schrijven aan je boek. Of, iedere dag met aandacht je lunch eten. Zorg ervoor dat de acties realistisch en haalbaar zijn. Vijf keer in de week een uur hardlopen is wellicht niet haalbaar als je werkt en een druk gezin hebt...

 


 

Stap 3: Laat het even sudderen...

1. Schrijf je plannen met bijbehorende acties op en laat het een paar dagen bezinken. Lees het af en toe opnieuw door. Is dit wat je wilt? Is het haalbaar? Pas het aan daar waar nodig.

2. Voelt het nog goed na een paar dagen? Sta je achter je plan? Ga dan naar stap vier.
 

Stap 4: Doen!

Uiteindelijk is het doen slagen van je plannen afhankelijk van hoe graag je het wilt èn van de mate van discipline die je hebt in het uitvoeren van je acties. Dus ga het gewoon doen!
 


De volgende tips kunnen je helpen om je plannen succesvol te maken:

  • Sta af en toe even stil bij de voortgang van je plan. Zijn de acties nog passend? Komt het resultaat dichterbij? Wat is er nodig om tot resultaat te komen? Heb je een erg druk leven maak dan in je agenda een afspraak met jezelf. Zet er desnoods het woord 'vergadering' bij. Je gaat immers met jezelf in beraad!
  • Houd een dagboek bij en besluit dat je helemaal voor jezelf schrijft. Niemand hoeft het ooit lezen. Door het nemen van dit besluit kun je in je dagboek alles opschrijven wat er in je opkomt, wat je niemand wilt vertellen, in hanepoten die alleen jij kunt lezen. Door het schrijven over je zorgen en gedachten ruim je je hoofd op, kom je makkelijker bij je gevoel en word je herinnerd aan de dingen die jij belangrijk vindt.
  • Schrijf met een lippenstift een tekst op de badkamerspiegel of plak memootjes op opvallende plaatsen in je huis. Zo word je regelmatig herinnert aan je plan of voornemen. 
  • Plannen maken is nuttig en effectief maar houd er niet halsstarrig aan vast als de omstandigheden wijzigen en je plan niet meer klopt. Je weet zelf heel goed wanneer een plan echt niet meer past en wanneer je een smoes gebruikt om je niet aan je plan te hoeven houden. Als er iets leukers of beters langskomt, grijp dan die kans en pas je plannen aan!

Wil je meer lezen over het maken en doen slagen van plannen en voornemens? Lees dan 'Doen" van Ben Tiggelaar. In dit boek bewandelt hij stap voor stap de weg naar verandering en het uitvoeren van plannen, en word je uitgenodigd je eigen plannen uit te werken met behulp van een werkboek.

Veel succes en plezier met het maken en uitvoeren van je plannen!
 

Saskia Juijn
Coördinator Bewust Achterhoek

Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...