Het belang van supervisie bij het uitoefenen van je vak


​Marjo Vliegen is aanbieder bij Bewust Achterhoek en lichaamsgericht therapeut. Vanuit haar praktijk Innermotion biedt zij individuele begeleiding, workshops en trainingen aan. Met behulp van lichaamswerk leert Marjo je weer jezelf de belangrijkste te vinden en zorg en aandacht te besteden aan jezelf. Want zo zegt Marjo: 'Het lichaam is je huis waarin je woont. Zorg dus dat het op orde is.'

Marjo geeft ook supervisie aan andere therapeuten en coaches. In dit artikel kun je lezen waarom supervisie volgens haar zo belangrijk is.

Supervisie: leren van je eigen ervaringen

 

Ik vond supervisie altijd eng

Al vanaf dat ik afgestudeerd ben als lichaamsgerichte therapeut, heb ik bij verschillende supervisoren supervisie gevolgd. Dit waren steeds groeps-bijeenkomsten samen met collega’s.

Nou moet ik zeggen dat ik dat de eerste jaren steeds heel spannend vond. Spannend om met collega’s te onderzoeken waar ik tegen aan liep.

Ergens tegenaan lopen in mezelf was toch immers dat ik het fout had gedaan? Dat ik stom was dat ik dat niet gezien heb? En, zie je wel, 'ik ben geen goede therapeut'

Nou, deze ingeslepen overtuigingen - met de daaraan gekoppelde patronen - bleken en zijn heel hardnekkig.

Steeds opnieuw was ik super zenuwachtig als ik aan de beurt kwam om mijn casus in te brengen. Steeds leek het voor de anderen meteen helder wat er aan de hand was.

Maar ik zag het niet. Stom, dom. Zie je wel...

Nu, na vele jaren, kan ik zien dat dit precies het proces is waar velen van ons mee te dealen hebben. 
 

 

Nu ben ik zelf supervisor...

Met 25 jaar werkervaring en 60 jaar levenservaring ben ik nu zelf supervisor.

Als supervisor help ik je te voelen wat er zich in jou openbaart. Welke innerlijke reactie je hebt. Welke gevoelens en emoties er bij jou spelen. Hoe je onbewust aangestuurd wordt door deze reacties.

In de supervisie komen deze aan het licht en kun je in je eigen geschiedenis kijken. Het doorvoelen wat er in jou gebeurt, zorgt ervoor dat de trigger (de blinde vlek) aan het licht komt. 

In de supervisie leer je van je eigen ervaringen. Je leert te onderzoeken wat er in jou gebeurt tijdens het werken met mensen.

 

Het belang van supervisie voor professionals

Ik vind supervisie van groot belang voor iedere therapeut, coach of trainer. Supervisie zorgt ervoor dat je je vak op een professionele wijze blijft uitoefenen.

In supervisie gaat het om persoonlijk leren aan werksituaties. Leren via (zelf)reflectie. Reflecteren is terugkijken op de opgedane ervaring, op zo’n manier dat het perspectief kan verschuiven. Zo kan de betekenis van dat wat gedaan, gedacht en ervaren is mee verschuiven.

Reflectie is in supervisie het begin van het begeleide leerproces. Supervisie beweegt zich in het spanningsveld tussen persoon en beroep of functie en is op zoek naar integratie.

Supervisie is leren van je eigen ervaringen in een veilige setting. Respectvol en integer. Dit kan individueel of in een groep. De meerwaarde van het werken in een supervisiegroep is dat je heel veel leert van de collega’s. In hun casussen herken je vaak jezelf. 

 

 

Wat leer je van supervisie? 

  • Fouten zijn geen fouten, maar leermomenten. 
  • Kwetsbaarheid durven toelaten leert je heel veel.
  • Van positieve feedback kun je veel leren.
  • Overdracht en tegenoverdracht zijn niet te vermijden.
  • We projecteren allemaal.
  • Onze karakterstructuur en overlevingsmechanisme sturen regelmatig onze reacties aan. 
  • Samen lachen om onze menselijke reacties.
  • We hoeven niet perfect te zijn.
  • Leren is leuk. 

Supervisie in een groep

De supervisiegroep komt dit jaar nog 3 keer bij elkaar en bestaat uit 4 tot 6 personen.

Het eerste uur is er ruimte om te vertellen hoe het met je is en wat je tegenkomt op je werk. Dan volgt een oefening of meditatie. Vervolgens krijgt iedere supervisant de gelegenheid om een persoonlijke supervisievraag in te brengen. De tijd die daarvoor staat is een half uur tot 45 minuten per persoon.

De kosten bedragen € 150,- euro per dag. Ik streef naar een vaste groep die minimaal 6 keer bijeenkomt. Daarna is de groep weer open voor nieuwe mensen.

De supervisiegroep vindt plaats op de volgende woensdagen van 10 tot 14 uur: 7 oktober 2015, 4 november 2015, 9 december 2015, 13 januari 2016, 17 februari 2016 en 16 maart 2016.​

Individuele supervisie

Heb je een acute vraag of wil je persoonlijke begeleiding? Maak dan een afspraak voor individuele supervisie. De kosten bedragen € 95,- per uur.

Wil je meer informatie, lees dan hier verder.

 Marjo Vliegen, lichaamsgeoriënteerde therapeut, docent en supervisor
www.innermotion.nl

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...