Help jezelf met kruiden van het seizoen - winter

Thea van Hoof bereidt zalven, huidoliën en tincturen op natuurlijke basis voor de huisapotheek en zelfzorg. Met kruiden uit haar eigen tuin. In een reeks blogs deelt zij - voor elk seizoen - wetenswaardigheden over een kruid. Deze keer over salie.

Zelfs midden in de winter kun je jezelf helpen met verse kruiden uit je tuin of van je balkon.

Neem bijvoorbeeld salie (Salvia officinalis). Dit is een klein struikje met grijsgroene blaadjes, die in de herfst niet afvallen en de hele winter door geplukt kunnen worden. Van salie kun je een kruidige thee zetten, die heel goed helpt bij keelpijn. Salie ontsmet de mond en de keelholte. Je kunt er ook je mond mee spoelen als je bijvoorbeeld ontstoken tandvlees of aften hebt.
 


 

Voor je tuin is salie een sierraad: de bijzondere kleur van het blad doet het goed in een border, en als de omstandigheden meewerken bloeit hij de hele zomer met paarse bloemtuilen. Wordt je struik te groot naar je smaak, dan kun je heb gewoon snoeien. Doe dit liever niet in de winter, want salie is niet heel erg dol op vrieskou. Van huis uit groeit hij in het Middellandse Zee gebied.

Neem voor een kopje kruidenthee 1 salieblad. Houd je wel van pittig en een beetje bitter (of is die keelontsteking echt heel vervelend) dan mag je gerust drie blaadjes in je kopje doen.

Vrouwen in de overgang die last hebben van opvliegers kunnen ook baat hebben bij saliethee: het remt de zweetvorming wat af. Jonge moeders die borstvoeding geven kunnen het beter niet drinken, want het remt ook de melkvorming.

Thea van Hoof
Betula Kruiden

Thea heeft ook blogs geschreven over het voorjaar (brandnetel), de zomer (munt en Sint Janskruid) en de herfst (knoflook). Op haar eigen website houdt zij een tuinblog bij over de werkzaamheden in de tuin. 

Op haar profielpagina vind je een overzicht van de cursussen en doelessen die Thea door het jaar heen geeft. 

Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Thea van Hoof

Thea van Hoof, van Betula Kruiden, studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Natuurgeneeskunde aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen Arnhem. Sinds 1990 houdt zij zich bezig met de teelt, oogst en verwerking van geneeskrachtige inheemse planten tot zalven, huidoliën en tincturen voor de huisapotheek en zelfzorg. Thea geeft ook workshops en schrijft graag over het werk in de tuin en de kruiden die zij verwerkt.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...