Help jezelf met kruiden van het seizoen - voorjaar

Thea van Hoof bereidt zalven, huidoliën en tincturen op natuurlijke basis voor de huisapotheek en zelfzorg. Met kruiden uit haar eigen tuin. In een reeks blogs deelt zij - voor elk seizoen - wetenswaardigheden over een kruid. Deze keer over de brandnetel.

Veel planten hebben zich in de winter helemaal in de grond teruggetrokken, in afwachting van betere tijden. Nu de dagen weer langer worden, vormen ze hun eerste blaadjes en stengels. De eerste kruiden die in het voorjaar boven de grond verschijnen, zijn allemaal heel rijk aan mineralen. Dat komt goed uit: de hoge concentratie mineralen werkt als een soort anti-vries, zodat ze de koude nachten goed doorstaan.

 


 

Een voorbeeld van een vroeg voorjaarskruid is de brandnetel (Urtica dioïca). Niet een plant die je in je tuin zult aanplanten, maar je komt hem vast wel eens tegen. Brandnetel heeft onze hulp niet nodig om te groeien, hij kan heel goed voor zichzelf zorgen. Hij zorgt ook voor ons met zijn rijkdom aan ijzer, kalk en andere noodzakelijke mineralen.

Een kop brandnetelthee of een goede kom brandnetelsoep is zeker in het voorjaar een ware boost voor je lichaam, dat na de donkere winter wel wat hulp kan gebruiken. Brandnetel zet bovendien je lichaam aan, om eens flink van binnen schoon te maken: nieren en lever worden aan het werk gezet om je bloed te reinigen.

Pluk brandnetels altijd op een schone plek, niet te dicht bij verkeer, op schone grond. Gebruik bij het plukken huishoudhandschoenen of een plastic zakje, dat je over je hand stulpt.

Pluk de bovenste twee paar blaadjes in de maand april. Die zijn het sterkst. Zodra ze in contact komen met kokend water, houden ze op te prikken. Je kunt ze gerust in je maaltijden gebruiken, in een bouillon of groentensoep, of door een stamppotje.
 

Thea van Hoof
Betula Kruiden

Thea heeft ook blogs geschreven over de zomer (munt en Sint Janskruid), de herfst (knoflook) en de winter (salie). Op haar eigen website houdt zij een tuinblog bij over de werkzaamheden in de tuin. 

Op haar profielpagina vind je een overzicht van de cursussen en doelessen die Thea door het jaar heen geeft. 

Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Thea van Hoof

Thea van Hoof, van Betula Kruiden, studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Natuurgeneeskunde aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen Arnhem. Sinds 1990 houdt zij zich bezig met de teelt, oogst en verwerking van geneeskrachtige inheemse planten tot zalven, huidoliën en tincturen voor de huisapotheek en zelfzorg. Thea geeft ook workshops en schrijft graag over het werk in de tuin en de kruiden die zij verwerkt.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...