Help jezelf met kruiden van het seizoen - zomer

Thea van Hoof bereidt zalven, huidoliën en tincturen op natuurlijke basis voor de huisapotheek en zelfzorg. Met kruiden uit haar eigen tuin. In een reeks blogs deelt zij - voor elk seizoen - wetenswaardigheden over een kruid. Deze keer over munt en Sint-Janskruid.

In de zomer is het heerlijk om verse munt in je tuin te hebben. Heb je geen tuin? Dan is er op een balkon, in een flinke pot met potgrond, ook veel mogelijk.

Munt werkt verkoelend. Op een hete zomerdag kun je gemakkelijk een verfrissende, verkoelende drank maken, door eenvoudig een paar takjes munt in een karaf met water te zetten. Laat dit 6 tot 8 uur gewoon bij kamertemperatuur trekken, en doe er dan desgewenst nog wat ijsblokjes of partjes citroen bij.

Je krijgt een heel leuk effect, als je deze drank in een ijsblokjesvorm giet en invriest. Voeg de munt-ijsblokjes toe aan je favoriete limonade voor een verkoelende twist.

Pas wel op voor de zon! Bescherm je huid door de schaduw op te zoeken of door luchtige, witte kleding te dragen. Ben je toch verbrand, dan werkt Sint-Janskruidolie geweldig goed. Als je je verbrande huid er voorzichtig mee insmeert, voel je eerst de pijn even fel doorbranden, maar daarna trekt de pijn weg en blijft ook weg. Dit werkt ook bij “gewone” brandwonden erg goed.
 


 

Sint-Janskruid wordt zo genoemd, omdat hij begint te bloeien op de naamdag van Sint-Jan: 24 juni, het begin van de zomer. Hij bloeit de hele zomer door met een overvloed aan stralende gele bloemetjes, die zelf wel zonnetjes lijken. Geen wonder dat dit kruid ook gebruikt wordt tegen depressies.

In de vorm van Sint-Jansolie is deze samengebalde zonne-energie bovendien lang te bewaren, zodat je er in de koude wintertijd ook nog gemak van kunt hebben. Door in de herfst al te beginnen met dagelijks inmasseren met Sint-Jansolie, kun je winterhanden en -voeten voorkomen.
 

Thea van Hoof
Betula Kruiden

Thea heeft ook blogs geschreven over de herfst (knoflook), de winter (salie) en het voorjaar (brandnetel). Op haar eigen website houdt zij een tuinblog bij over de werkzaamheden in de tuin. 

Op haar profielpagina vind je een overzicht van de cursussen en doelessen die Thea door het jaar heen geeft. 

Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Thea van Hoof

Thea van Hoof, van Betula Kruiden, studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Natuurgeneeskunde aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen Arnhem. Sinds 1990 houdt zij zich bezig met de teelt, oogst en verwerking van geneeskrachtige inheemse planten tot zalven, huidoliën en tincturen voor de huisapotheek en zelfzorg. Thea geeft ook workshops en schrijft graag over het werk in de tuin en de kruiden die zij verwerkt.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...