Help jezelf met kruiden van het seizoen - herfst

Thea van Hoof bereidt zalven, huidoliën en tincturen op natuurlijke basis voor de huisapotheek en zelfzorg. Met kruiden uit haar eigen tuin. In een reeks blogs deelt zij - voor elk seizoen - wetenswaardigheden over een kruid. Deze keer over tijm, vlierbessen en knoflook.

Wat kun je doen om in de natte, koude herfst de verkoudheden buiten de deur te houden? Vanzelfsprekend veel groente en fruit eten. Kruiden kunnen je ook helpen.

Wist je dat het gewone keukenkruid tijm (Thymus vulgaris) een stimulerend effect heeft op de weerstand? Bovendien werkt het verlichtend voor de luchtwegen en verzachtend bij hoest. Gebruik gerust dagelijks tijm in je gerechten, of maak eens een kopje tijm-thee.

Ook vlierbessen helpen je weerstand op te bouwen. Heb je een vlierstruik in je tuin of weet je er één te staan op een schone plek? Het loont de moeite om de bessen te plukken en het sap in te maken. Zeef wel goed de pitjes er uit want die zitten vol met blauwzuur. Vlierbessensap kun je heel goed combineren met ander fruit in je dagelijkse drankje, smoothie of in een jam.
 


 

Hebben je preventieve maatregelen niet geholpen en voel je een griepje aankomen? Het komt nooit echt goed uit! Natuurlijk is onder de wol kruipen en uitzieken het allerbeste, maar als je er snel vanaf wilt is er ook nog een truc: je maakt een beker melk warm, neemt drie (niet te kleine) tenen knoflook en perst die uit boven de melk. Roer door en drink direct op. Kruip dan onder de wol en je zult zien dat al je klieren open gaan: je lichaam gaat zichzelf in sneltreinvaart reinigen.

Het is een beetje een paardenmiddel, en je huisgenoten zijn er misschien minder blij mee, maar je bent wel in 1 nacht van je griepje af.
 

Thea van Hoof
Betula Kruiden

Thea heeft ook blogs geschreven over de winter (salie), het voorjaar (brandnetel) en de zomer (munt en Sint Janskruid). Op haar eigen website houdt zij een tuinblog bij over de werkzaamheden in de tuin. 

Op haar profielpagina vind je een overzicht van de cursussen en doelessen die Thea door het jaar heen geeft. 

Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Thea van Hoof

Thea van Hoof, van Betula Kruiden, studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Natuurgeneeskunde aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen Arnhem. Sinds 1990 houdt zij zich bezig met de teelt, oogst en verwerking van geneeskrachtige inheemse planten tot zalven, huidoliën en tincturen voor de huisapotheek en zelfzorg. Thea geeft ook workshops en schrijft graag over het werk in de tuin en de kruiden die zij verwerkt.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...