Verbinden en delen – samen genieten van het leven op landgoed Verwolde

Barones Julie van der Borch van Verwolde is ook aangesloten bij Bewust Achterhoek. Sinds 2008 is zij beheerder van een deel van het landgoed Verwolde in Laren. Samen met vrijwilligers draagt zij zorg voor de landgoedwinkel, theetuin, moesgaard én bloementuin. In dit artikel maak je kennis met Julie van der Borch en Landgoed Verwolde.
 

Het lijkt een droom: opgroeien op een landgoed, wonen in een landhuis, ponyrijden door de bossen… Voor Julie van der Borch was het de realiteit van haar kinderjaren. Ze groeide op op landgoed Verwolde in Laren, familiebezit sinds 1776. Sinds 2008 is zij beheerder van een deel van het landgoed. Samen met vrijwilligers zorgt ze dat het leven op het landgoed een feestje is – niet meer alleen voor haar familie, maar voor iedereen die de het landgoed, de Moesgaard en Theetuin komt bezoeken.
 


 

Een gulden

Met haar ouders, broer en zus, genoot ze van de vrijheid en de ruimte. Maar het beheer van een landhuis en vijfhonderd hectare grond is een zware belasting voor particulieren. Na precies 200 jaar, droeg Julie’s vader het landgoed in 1976 over aan de stichting ‘Geldersch Landschap en Kasteelen’, voor het symbolische bedrag van een gulden. De familie verhuisde naar het Jagershuis op het landgoed. Julie’s vader bleef het landgoed beheren, tot zijn overlijden in 2008.

Thuiskomen

Op haar zeventiende vertrok Julie van het landgoed. Ze woonde sindsdien overal en nergens, met in haar achterhoofd het besef dat ze ooit weer terug zou keren. De terugkeer op het landgoed voelde als thuiskomen, maar tegelijkertijd voelde zij de zware verantwoordelijkheid voor het beheer van haar gedeelte van het landgoed. Samenwerken met enthousiaste vrijwilligers bracht lucht en verlichtte de taken.
 


 

Vrijwilligers

Julie beheert 150 hectare van de circa 400 hectare van het landgoed. “Ik voelde wel meteen ‘ik kan dit niet alleen’.  Ik heb er bewust voor gekozen om mensen om hulp te vragen. Dat begon met een groep van acht mannen die aanboden om wekelijks te komen helpen. Die groep is uitgegroeid tot een team van vijftien personen: de bosmannen! Een hechte club van mensen die elke dinsdag- en sommigen ook nog de woensdagochtend, komen werken in de bossen van Verwolde. Singels afzetten, onderhoud aan paden en lanen, waterwegen, zagen, kloven….  zwaar maar leuk werk!

Samen met de vrijwilligers knapte Julie de verwaarloosde moestuin helemaal op. Met het plan om de historische moestuin te herstellen, wonnen zij de Natuur en Erfgoedprijs in 2012. Met de prijs van 1500 euro kon een ‘moestuingoeroe’ ingehuurd worden om de plannen te kunnen realiseren. Stichting Natuur Anders schonk ons prachtige oude rassen hoogstam fruitbomen vandaar de nieuwe naam Moesgaard. En er werden nieuwe vrijwilligers gezocht en gevonden om de moestuin en bloementuin nieuw leven in te blazen. Deze nieuwe vrijwilligersgroep – de ‘moesmensen’ – heeft van de Moesgaard een klein paradijsje gemaakt.

Verbinden

Hulp vragen en samenwerken voelt heel natuurlijk voor Julie. “Verbinden is mijn grootste talent! Ik geef mensen de ruimte om hun eigen ideeën, kunde en kennis bij te dragen. Zoiets ontstaat heel natuurlijk, uit echt contact hebben met mensen.” De grond van Verwolde is Julie’s middel om mensen te verbinden – hier brengt zij mensen bij elkaar die van het buitenleven houden.
Julie geniet van het samenwerken op het landgoed. “Met elkaar weet je veel meer dan alleen! En de vele hulp maakt het beheer zo veel lichter, vrolijker en fijner - het maakt het leven op een landgoed tot een feestje!”

Gastvrijheid

Gastvrijheid, open staan voor de mensen om je heen, dat is iets wat Julie aan andere ondernemers wil meegeven. “Probeer ook flexibel te zijn en de controle af en toe los te laten. Dat kan veel rust en ruimte geven, waardoor je beter zicht krijgt op de kansen die er zijn. De dingen lopen toch anders dan je gepland had! Er komen zo veel mooie dingen op je pad, maar die moet je wel zien!“
 


 

Toekomstdromen

De producten uit de Moesgaard verkoopt Julie in de sfeervolle landgoedwinkel. Daarnaast zijn er allerlei originele cadeauartikelen te verkrijgen die een link hebben met het buitenleven. In de Theetuin kunt u genieten van koffie,  thee en wat lekkers. Naast de Landgoedwinkel bevindt zich de Deel waar u met minder mooi weer terecht kunt.  Deze is in 2017 geheel verbouwd en ingericht tot een royale, sfeervolle en multifunctionele ruimte. Hier vinden inmiddels - goed bezochte – evenementen plaats, zoals lunches, diners, workshops, vergaderingen en familiebijeenkomsten. De Moesgaard van Verwolde is in betrekkelijk korte tijd uitgegroeid tot een gewilde pleisterplaats voor bezoekers die oog hebben voor de natuur en willen genieten van eerlijke en smaakvolle producten.

“Het belangrijkste is dat mensen zich hier steeds welkom blijven voelen, blij worden als ze hier zijn. Ik vind het fijn om te delen, om te zien dat anderen ook zo van het landgoed genieten."

Meer informatie over Julie van der Borch vind je, samen met de link naar haar website, in haar profielvermelding.


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...