Leer een eenvoudige ademhalingsoefening voor directe ontspanning!

 

De laatste maanden heb ik een aantal boeken en artikelen van Koen de Jong, Wim Hof en Stans van der Poel gelezen over de ademhaling.

Ze beschrijven alle drie steeds weer een heel praktische en effectieve ademhalingsoefening om direct tot rust te komen. 
 


 

Wim Hof en zijn volgelingen helpt het ook bij hun koudetraining. Koen de Jong en Stans van der Poel zijn meer gericht op het bevorderen van sportprestaties.

De oefening is heel simpel. Je vertraagt je uitademing zodat je uiteindelijk zo'n 5 à 6 keer per minuut in- en uitademt. Na je uitademing bouw je een korte pauze in.
 


 

Persoonlijk vind ik het effect van deze oefening heel bijzonder. Ik ervaar direct erna veel meer rust. Heel handig dus als de stress levels even oplopen ;-)

Als ik de ademoefening doe vlak voor ik ga slapen val ik ook makkelijker in slaap. En verleng ik mijn uitademing tijdens het hardlopen, dan houd ik het lopen makkelijker vol.

 

Vaak is onze ademfrequentie erg hoog


Het blijkt dat heel veel mensen eigenlijk hyperventileren, en continue in een soort opperste staat van paraatheid zijn. Dat kost veel energie. Alsof je met 20 km/uur tegen de wind in fietst.

Door rustig adem te halen stimuleer je het parasympatisch zenuwstelsel dat er voor zorgt dat je lichaam een staat van rust en ontspanning kan bereiken.

Wil je meer weten over de ademhaling en deze oefening? Lees dan verder op de website 'Sportrusten' van Koen de Jong.

 

Stress gerelateerde ziektes als fybromyalgie, CVS, en ME reduceren met behulp van je ademhaling

Je ademhalingsfrequentie naar beneden halen zorgt niet alleen voor meer rust en betere sportprestaties.

Op Facebook deelde ik een artikel over Stans van der Poel. Zij bedacht en ontwikkelde apparatuur om ademhaling en hartslag in beeld te brengen, als basis voor training en therapie.

In dit artikel legt Stans uit dat je mbv je ademhaling stress en klachten door stress gerelateerde ziektes als fybromyalgie, CVS, en ME kunt reduceren. 

Lees hier meer over Stans van der Poel.

 

Wil je nog meer weten?

Wil je meer lezen over de ademhaling en aanverwante zaken? Lees dan bijvoorbeeld 'Verademing' of 'Sporten voor beginners', boeken die Koen de Jong schreef samen met psychiater Bram Bakker. Of lees 'Koud kunstje' dat Koen samen schreef met 'Ice Man' Wim Hof.

Wil je na het lezen van het artikel over stress gerelateerde ziektes meer weten over chronische vermoeidheid, lees dan het boek 'Chronische Vermoeidheid nooit meer!' dat Stans van de Poel schreef met Iris van der Zanden.

 

Ik wens je meer rust en ontspanning en veel leesplezier!

Saskia Juijn
Coördinator Bewust Achterhoek


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!
 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...