Frisse Blik wandeling, Stilte wandeling, Meditatie wandeling of Shinrin-Yoku wandeling?

Op 28 oktober, op de Dag van de Stilte, begeleidt Dagmar Buesink een Bewust Achterhoek inspiratiewandeling. In deze blog vertelt Dagmar over de voordelen van wandelen in de natuur. Over wat deze wandeling je kan brengen. En hoe zullen we de wandeling noemen?
 


De vraag kwam op hoe we de wandeling van 28 oktober zouden noemen. Frisse Blik wandeling, Stilte wandeling, Meditatie wandeling of Shinrin-Yoku wandeling? 

Eén ding hebben deze wandelingen gemeen met elkaar: je komt tot rust. Contact met de natuur is net zo essentieel voor onze welzijn als regelmatige lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon. We weten allemaal wel wat de natuur met je kan doen, het fijne gevoel dat je krijgt als je een mooie wandeling maakt of als je gewoon op een mooie plek in de natuur zit. Verblijf in de natuur geeft ons rust en ontspanning. Zeker tijdens of na een stressvolle periode. 

Nu lees je dit bericht op je scherm van je mobiel, pc of tablet. Heb jij dan ook de neiging om na ieder “plinkje” op je smartphone te kijken? Hoe vaak heb je je smartphone al gecheckt of je een berichtje, mailtje of like hebt gekregen de afgelopen uren? We zijn druk, druk, druk en voor je het weet is de dag, de week, al weer voorbij. In je kantoor met airconditioning of verwarming heb je misschien niet eens gemerkt wat voor weer het vandaag is. Misschien heb je de veranderingen van de seizoenen wel gemist?

Wandelen in de natuur geeft rust en ontspanning

Het is heerlijk om jezelf, al wandelend in de natuur, even “op te laden”. Om een momentje voor jezelf te hebben, rust en ontspanning te ervaren en te genieten in de natuur. Tijdens de inspiratiewandeling van 28 oktober krijg je (eenvoudige) opdrachten en ga je doelen stellen. Stapje voor stapje ga je met een frisse blik vooruit.

Doordat er van alles in gang word gezet, zowel bewust als onbewust, voel je je weer rustiger en zie je door de bomen het bos weer. Dan zie je alles weer vanuit een ander perspectief en krijg je nieuwe inzichten.

Behalve genieten van de natuur en de omgeving laat ik je tijdens onze wandeling ook plaats nemen op een mooie plek in de natuur en laat ik je ervaren wat de prachtige klanken van mijn hand pan drum met je kunnen doen. Deze magische en diepe klanken vormen één geheel met de natuur.

Na onze wandeling voel je je weer helemaal opgeladen en ontspannen. En dat je met wat meer kennis van de natuur thuis komt, is mooi meegenomen.

Blijft over de vraag hoe we deze wandeling nu noemen...

We zouden het een Shinrin-Yoku wandeling kunnen noemen. Overal zie je nu immers de term Shinrin-Yoku, oftewel bosbaden, forest bathing, opduiken. Is het een hippe trend? De oude vertrouwde boswandeling in een nieuw jasje? 

Shinrin-Yoku is in ieder geval geen intensieve lichaamsbeweging, joggen of stevig wandelen. Shinrin-Yoku is “gewoon” in de natuur zijn. Er verbinding mee maken via onze vijf zintuigen; ons gezichtsvermogen, ons gehoor, ons smaakvermogen, ons reukvermogen en onze tastzin. We vertragen onze looppas en houden de aandacht bij onszelf.

De wandeling is ook heel meditatief en vindt grotendeels plaats in stilte. Het is een wandeling voor een frisse neus, een frisse kijk en een frisse blik. Dus laten we het daarop houden, een Frisse blik wandeling!

Hier vind je meer informatie over de Frisse Blik inspiratiewandeling van 28 oktober en over aanmelden daarvoor. En zou je graag op een ander moment alleen met mij een wandeling maken, lees dan verder op mijn website over de mogelijkheden.

Dagmar Buesink
Lucerna Welzijnscoaching


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...