Een kijkje in de Voedingsadviespraktijk voor meer Vitaliteit

April 2014 bestaat de voedingsadviespraktijk van Ingrid Bolwerk, (orthomoleculair) diëtiste in Zutphen alweer bijna 10 jaar. Een mooie aanleiding om haar een aantal vragen voor te leggen.

Wat is kenmerkend voor jouw praktijk?

In 2004 startte ik mijn praktijk met als motto “Eet puur en gezond, wees bewust van wat je eet en weet wat voedsel met je lichaam doet, én eet smakelijk”. Want in mijn visie begint een goede gezondheid en optimale vitaliteit bij deze basis.

Wat versta je onder puur en gezond eten?

Puur en gezond eten is ‘echt eten’, het is lekker en gezond. Het is natuurlijke voeding en komt niet uit pakjes en zakjes. Ook light producten passen niet bij ‘echt eten’. De praktijkervaring is dat veel cliënten zich goed voelen als zij puur en gezond eten. 

Deze pure producten verzadigen en voeden. Bijkomstig voordeel is dat wanneer je puur en gezond eet, je je energieker voelt en je geen last hebt van snaaihonger.

Hoe zorg je voor een passend advies?

Ik kijk altijd naar de mens in zijn totaliteit, dus niet alleen maar naar zijn klachten. Met andere woorden, ik kijk met een holistische blik naar lichamelijke, geestelijke, emotionele en sociale aspecten. Om het advies goed af te kunnen stemmen, luister ik goed en breed naar de vraag of klachten. Dit kost best wat tijd, maar vertaalt zich in een advies dat op de persoon toegespitst is.  

Moeten jouw cliënten het roer radicaal omgooien?

Nee, hoor, dat hoeft helemaal niet. Ik leer cliënten graag hoe ze al met kleine veranderingen hun voedingspatroon en leefstijl kunnen ombuigen naar een gezondere variant. Met lekkere recepten, praktische tips en een duidelijk stappenplan.

Dat ziet er voor iedereen weer anders uit, want het plan stem ik af op de persoon, zijn vraag en de eventuele klachten. Wanneer iemand zijn of haar voeding niet op alle onderdelen wil veranderen, is daarvoor ruimte. Het advies wordt zoveel mogelijk in samenspraak samengesteld, waarbij ik de klant altijd centraal stel.

Met welke vragen kunnen mensen bij jou terecht?

Een deel van mijn cliënten heeft last van overgewicht. Een belangrijk deel van mijn cliënten kampt met darmklachten. Ik ben blij dat zij mij steeds beter weten te vinden, want ik heb mij gespecialiseerd in de behandeling van darmklachten. Het geeft mij veel voldoening om te zien dat de darmklachten en daarmee ook andere klachten sterk verminderen of verdwijnen door mijn advies.

Waarom adviseer je graag aan mensen met darmklachten?

Voor je gezondheid en weerstand zijn de darmen heel erg belangrijk. Eeuwen geleden stelden de Egypten al: "de dood huist in de darm", waarmee ze bedoelden dat het uitblijven van een regelmatige stoelgang leidt tot een vergiftiging van het lichaam door het ophopen van afvalstoffen.

Tegenwoordig weten we zowel de darmpassage alsook de darmflora (darmbacteriën) een grote rol speelt bij onze gezondheid. Het vermoeden bestaat zelfs dat de darmflora bijdraagt aan het wel of niet ontstaan van overgewicht.

Wat is het verband tussen voeding en darmfunctie?

Het bacteriële evenwicht in de darm kan door allerlei situaties verstoord raken. Voeding kan een negatieve of positieve invloed hebben. Producten met veel suiker, koffie en alcohol hebben een ongunstige invloed. Ook leefstijlfactoren kunnen verstorend werken. Een slechte darmflora kan diverse klachten veroorzaken zoals buikpijn, verstopping, diarree, opgeblazen gevoel en darm krampen.

Een slechte darmflora is ook slecht voor de afweer, wat kan resulteren in verkoudheid, ontstekingen en vermoeidheid. Voeding heeft dus veel effect op de darmfunctie en ik kan mensen adviseren hoe ze hun voedingspatroon of leefstijl aan kunnen passen voor een betere darmwerking. 

Is je motto goede gezondheid begint bij puur en gezond eten nog actueel? 

Na circa 10 jaar praktijkervaring vind ik het motto ‘een goede gezondheid begint bij puur en gezond eten’ steeds meer van toepassing. De leefstijl van veel mensen is er niet beter op geworden, vaak ook door drukte. En mensen koken steeds minder gezond, ondanks de vele kookprogramma’s. Niet verwonderlijk dat ik steeds meer mensen zie met eerder genoemde gezondheidsklachten. Gelukkig kan ik deze mensen goed begeleiden om weer vitaler en gezonder te worden.

Heb je nog ruimte in je agenda?

Nieuwe cliënten zijn welkom! Iedereen die gezond en fit wil leven èn een andere kijk wil op zijn voeding en zijn leefstijl kan contact opnemen met mij. Of kom naar het gratis inloop spreekuur op donderdagavond. En natuurlijk kan men bij gezondheidsklachten bij mij terecht voor voedings- en leefstijladvies.

Ingrid Bolwerk - www.bolwerkdietistepraktijk.nl

Tekst en foto: Betty van de Bunt / Communicatiepower

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...