Welke Dinky Toy ben jij?

Wilma te Paske, psychociaal therapeut met een praktijk in Doetinchem, schrijft regelmatig artikelen over bewustwording en zelfontwikkeling. En vaak doet ze dit aan de hand van haar eigen ervaring. Zo werd ze eens gevraagd zich te identificeren met een Dinky Toy. Lees in deze blog welk inzicht haar dat opleverde. En wat jij er aan kan hebben.
 

Het is al weer ruim twintig jaar geleden dat ik deelnam aan een indrukwekkend seminar, waar ik nog vaak aan terugdenk. We waren met een groep van 20, we zaten in een kring en in het midden lag een kleed met duidelijk iets eronder. 

Toen het kleed werd weggenomen lag er een berg met Dinky Toys, je weet wel, die kleine speelgoedautootjes. We werden verzocht er allemaal eentje uit te kiezen en ons ermee te identificeren; dus alsof wij zelf dat autootje waren.

Daarna mocht iedereen het beurtelings beschrijven; dus bijvoorbeeld: ik ben een autootje en heb 4 wielen enz.

Ik had zelf een autootje waarvan de motor was uitgebouwd op de motorkap en vertelde dus dat ik zo sterk was dat mijn motor niet in de auto paste.

Tegenover mij zat een vrouw die precies hetzelfde model auto had, alleen met een andere kleur en toe zij aan de beurt was, vertelde ze: 'Ik heb veel pijn want mijn darmen hangen eruit.. !'

Ik weet nog hoe geschokt ik me voelde door haar verklaring. Dezelfde modellen en zulke verschillende belevingen! Van haar wist ik ook dat ze het laatste jaar veel leed had meegemaakt.

Maar hierdoor werd ik nog eens weer bevestigd, dat het allemaal onze eigen weergave is van wat we zien en van wat we waarnemen in mensen en in alles om ons heen. Het is onze eigen projectie!

Het is vaak lastig om de duistere kanten van onszelf te zien, maar juist in anderen zien we het wel, want daar wordt het weerspiegeld. Alleen om eerlijk toe te geven dat wat we waarnemen alles met onszelf te maken heeft en niet veel met de ander, blijft vaak lastig, vooral als het om vervelend gedrag gaat. ‘Uw ergste vijand is uw beste leermeester’ wordt niet voor niets zo moeilijk gevonden.

Wat vind jij de meest lastige eigenschap of houding van anderen?


Wilma te Paske
Praktijk voor bewustwording en zelfontwikkeling
 

Je bent van harte welkom je reactie op deze blog achter te laten.

En vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Wilma te Paske

Wilma te Paske is psychociaal therapeut en heeft een praktijk voor bewustwording en zelfontwikkeling in Doetinchem. Zij begeleidt mensen individueel en in groepen door opstellingen van het verlangen. Een opstelling is een krachtige en liefdevolle methode om je weer met jezelf te verbinden. Ook schrijft Wilma regelmatig artikelen over bewustwording en zelfontwikkeling.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...