Krijg meer zelfvertrouwen: Benut de kracht van de gedachte


​Jelien Lammers is aanbieder bij Bewust Achterhoek. Vanuit haar bedrijf Boel Bewust in Drempt, coacht Jelien in zelfvertrouwen, met honden als co-coach. Via haar website kun je je aanmelden voor het ontvangen van 5 tips voor meer zelfvertrouwen. Je krijgt dan 5 dagen lang iedere dag een praktische tip om jou een boost te geven in je zelfvertrouwen. Hierbij alvast de eerste tip van Jelien!


 

De Kracht van de Gedachte

In een spannende situatie kunnen jouw gedachtes je de grond in ‘praten’. Dan denk je: ‘Ik kan het niet, het lukt me niet, ik ben niet leuk genoeg, ze vinden me vast dom’.

Je krijg het gevoel dat je in een negatieve spiraal  zit en er niets meer lukt. Je denkt: ‘Zie je wel! Ik kan het niet, ik zei het toch!’.Herken je dit??

Deze gedachtes zijn sterk en beïnvloeden ons zo intens dat je overtuigd bent dat het je niet gaat lukken. En ongetwijfeld lukt het je dan écht niet.   

Ik ga bij zulke gebeurtenissen uit van het volgende schema: de 5G’s (van Bartelds). De 5G’s laten zien wat er gebeurt wanneer er een gebeurtenis plaatsvindt en ook hoe jouw gedachtes je gevoel, gedrag en het gevolg beïnvloeden.


 

Bij alle gebeurtenissen die je mee maakt vindt deze cirkel plaats. Je gedachten beïnvloeden je gevoel. Je gevoel beïnvloedt je gedrag. En je gedrag veroorzaakt een bepaald gevolg. Dat gaat steeds zo verder.

Je kunt onderscheid maken in positieve gedachtes (Top-gedachtes) en negatieve gedachtes (Flop-gedachtes) Vanuit deze gedachten ontstaat je gevoel (positief of negatief) en dit beïnvloed je gedrag, wat weer een bepaalde reactie veroorzaakt in je omgeving (gevolg).


​Een voorbeeld...

Je loopt op straat met je nieuwe broek aan en je ziet dat er iemand naar je kijkt *gebeurtenis*.

Je negatieve gedachtes zijn daarbij: ‘Oh, ze vinden vast de broek niet leuk. Zie ik er misschien raar in uit?’ Je *gevoel* wordt hierdoor negatief, somber, verdrietig, onzeker.

Dat maakt dat je je schouders wat laat hangen en een verdrietige uitstraling krijgt *gedrag*.

Het *gevolg* hiervan is dat mensen je wellicht meer aan gaan kijken omdat je zo loopt. Of dat jij zelf mensen gaat ontwijken en ze niet durft aan te spreken.Maar… wat zou er gebeuren als je je gedachtes in deze situatie positief maakt? Er een top-gedachte van maakt?

Dan gebeurt er het volgende:

Je loopt op straat met je nieuwe broek aan en je ziet dat er iemand naar je kijkt *gebeurtenis*.

Je top-*gedachten* zijn daarbij: ‘Oh, ze vinden me er vast leuk uit zien!. Deze broek vind ik leuk en anders vind ik het niet erg wat anderen er van vinden’.

Je *gevoel* wordt hierdoor positief beïnvloed. Je voelt je sterk, zelfverzekerd.

Dat maakt dat je je rug recht, een vrolijke uitstraling krijgt *gedrag* en wellicht mensen vrolijk groet. Het *gevolg* hiervan is dat mensen je terug groeten, vrolijk worden van jouw aanwezigheid en jij zelfverzekerd rondloopt.

Zo zie je dat jouw eigen gedachtes invloed hebben op hoe je overkomt, hoe je je voelt en wat je uitstraalt. Wil je je lekker voelen, dan zit de kern in het omgaan met moeilijke situaties in het trainen van je gedachtes.

Als je je aanmeldt voor het ontvangen van de 5 tips dan kun je na het lezen van deze eerste tip ook nog een bijbehorende oefening doen.

​Jelien Lammers
BoelBewust

Je reactie op deze blog is van harte welkom!

En vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Reacties

Jan Koert Lange 2015-09-01 21:10:36 Hallo Jelien,
Ik begrijp je verhaal, ken vanuit de psychotherapie ook de G-schema's. Helaas werkt dit voor mij, als ADD-er, niet. Heb je nog tips voor een volwassen ADD-er?
Ik vind het wel goed dat jij dit op deze manier aanpakt, net als de site, samen met Lotte, over jezelf accepteren.
Goed werk
Fijne avond
Jan Koert
Jelien 2015-09-03 12:00:21 Hoi Jan,
Dankjewel voor je berichtje. Je hebt zeker gelijk. Deze 5G's werken niet voor iedereen. Ik kan niet zo zeggen wat voor een volwassen ADD'er dan wel kan werken, omdat dit zo per individu verschilt. Waar ik graag met je naar zou willen kijken is wat jou rust geeft, welke momenten zijn er waarin je 'zakt' in je energie, wat werkt er om je gedachtenstroom rustig en vol vertrouwen te krijgen en dit uit te breiden. En ik geloof erin dat dit - ondanks/dankzij - je ADD zeker kan. Groetjes Jelien

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...