Coaching bij kanker - omdat je dan wel een steuntje in de rug kunt gebruiken!

Marije Vermeulen is aanbieder op Bewust Achterhoek. In haar praktijk kan ze je helpen je doelen te bereiken, je passies te (her)ontdekken en over blokkades heen te stappen. Momenteel specialiseert Marije zich om mensen met kanker en hun naasten te kunnen ondersteunen. Lees hier wat Marije erover schreef in haar laatste nieuwsbrief. 
 

Veel kankerpatiënten ervaren vermoeidheid

Onlangs ben ik begonnen met een nieuwe specialisatie: coaching bij kanker. Gericht op de specialistische ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten.

Heftig onderwerp, dat klopt.

Maar ik weet uit ervaring van dierbaren wat een impact deze ziekte op iemand kan hebben. Niet alleen voor en tijdens het gehele proces, maar ook lange tijd erna.

De eerste module van de opleiding was gericht op het meest voorkomende thema: vermoeidheid. Vaak hebben velen hier nog lange tijd last van, tot jaren nadat de kanker bestreden is, aan toe.

Het is niet zo gek dat je extreem vermoeid bent. Want het is nogal wat, wat je hebt mee gemaakt!

Niet alleen chemo, bestraling of een operatie. Maar ook het hele proces van acceptatie dat je een ernstige ziekte hebt en dit een plek te moeten geven. Van begin af aan, want vergeet ook niet de vermoeidheid die kan optreden door alleen de inslag van de boodschap dat je ziek bent. Soms lijkt het alsof het allemaal nooit ophoudt.

En er is niet altijd in de omgeving het nodige begrip voor. Zeker niet voor chronische vermoeidheids-klachten. Vermoeidheid heeft vaak ook een enorme impact op het werk. Niet alle werkgevers gaan hier even effectief mee om.

Kortom, zo veel zaken waar je mee te maken kunt hebben.


Zoek steun, bijvoorbeeld in de vorm van een coach

Er wordt veelal gesteld dat rust van belang is. Dat klopt ook, maar ook in beweging komen kan heel heilzaam zijn. Heel lastig om hier de juiste balans in te vinden. Dat is per persoon zo verschillend.

Maar het is wel belangrijk om hierover met iemand in gesprek te gaan. Om samen te onderzoeken wat er speelt, wat er achter de vermoeidheid zit, waar de angst en de onzekerheid in zit, wat grenzen zijn en wat nodig is om verder te kunnen.

Het kan vooral erg fijn zijn een objectief, luisterend oor te hebben, iemand die je gewoon even laat zijn, en waar nodig jou liefdevol maar krachtig met warme hand in de rug verder kan helpen.

Daarvoor kun je bij mij terecht, maar ook bij één van de vele andere gespecialiseerde coaches die lid zijn van het netwerk van coaching rondom kanker. Wil je meer weten, klik dan hier.


Marije Vermeulen
Marije Coaching
 

Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!
 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...