Bellen met aandacht!

In dit nieuwe Nederland is bellen vaak de enige de manier om contact te houden met familie of vrienden. Zelf zit ik al meer dan twee weken (een beetje) ziek thuis; zelfs mijn buren spreek ik alleen per telefoon. Die gesprekken gaan anders dan anders. De argeloosheid is een beetje weg. Ik voel me dankbaar dat ik kan bellen, én dat ik er tijd voor heb. Nu ik weet hoe hard in sommige plekken gewerkt wordt om de boel draaiende te houden. Een goed gesprek is goud waard. Is het niet voor mezelf dan voor een ander. Het hoeft niet altijd serieus te zijn, soms is samen lachen zo lekker. Hierbij geef ik vijf tips die je helpen om samen tot een goed gesprek te komen.

1. Plan je gesprek
Plan het tijdstip waarop je belt. Voor een goed gesprek heb je twee personen nodig. Als jij je aandacht tegelijk nodig hebt voor andere dingen zoals je werk of je kinderen, dan ben je dus niet echt aanwezig. Belt iemand jou en komt het ongelegen? Vraag om later terug te bellen.

2. Neem een ademruimte
Vraag jezelf af hoe het met je gaat. Waar heb je behoefte aan? Concentreer je even op je adem, en breid je aandacht vervolgens uit naar je lichaam. Pas als jij weet, hoe het met je is kan je het gesprek beter sturen. En je zult zien dat je zelf dan ook makkelijker luistert.

3. Na-papegaaien is fijn
Herhaal eens wat je gesprekspartner zegt: Dus je bedoelt dat…(…)…? Op die manier stem je beter af op de ander. En je voorkomt dat je dingen gaat invullen, die niet kloppen.

4. Kom niet te snel met advies
Ga iemand niet meteen adviseren. Over het algemeen willen wij mensen vooral dat er naar ons geluisterd wordt. Dat helpt onze gedachten en gevoel op een rij te zetten. Pas als we ons gehoord weten, staan we open voor advies.

5. Vraag tijd voor jezelf
Wil je iets kwijt? Zit je even niet zo lekker? Zeg dat gewoon. Soms zit de ander heerlijk op de praatstoel. Juist omdat je elkaar niet (goed) ziet is het belangrijk om te zeggen wat je nodig hebt.

 

 

 

 

Judith Kars

Heanig An mindfulness biedt verschillende mindfulnesstrainingen over communicatie en anders omgaan met stress. Je kunt je inschrijven voor open groepen in de gemeente Hardenberg en in Zutphen. De trainingen zijn praktisch en de taal is toegankelijk. Mijn trainingen mindfulness voldoen aan de voorwaarden van aanvullende zorgverzekeringen. Als je je inschrijft krijg je altijd eerst een kennismakingsgesprek.

 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...