Alles is een uiting van liefde of een vraag om liefde

Kort geleden was ik in de sauna. Ik ga iedere maand wel een keertje. 

In het restaurant lag ik, weggezonken in een loungebank, te genieten van een latte macchiato. Op de bank naast mij streek een echtpaar van middelbare leeftijd neer.

Ik was vervolgens getuige van de volgende conversatie:

Serveerster: "Goedemorgen, mevrouw en meneer, waarmee kan ik u van dienst zijn?"

Man: "Wat jammer dat Susan er niet meer is, zij wist altijd precies wat wij willen hebben."

Serveerster: "Ja helaas, Susan werkt hier niet meer."

Man: "Mmm, dan moeten we het aan u maar uitleggen. (Zucht) Wij willen graag allebei koffie. Met twéé koekjes. (Stilte) En wij komen hier regelmatig en als Susan ons dan 's ochtends al zag lopen zette zij alvast de oven aan."

Vrouw: "Ja, want wij willen ook altijd appelgebak erbij. Warm."

Serveerster: "Okay, twee appelgebak, ik noteer het. Wilt u daar slagroom bij?"

Vrouw: "Nee, natuurlijk niet, want dan smelt het."

Op dat moment moest ik moeite doen om mijn mond niet open te laten vallen. En ook om niet te vragen aan het stel of ik misschien op hún bank zat. En ik vroeg me af waarom je ieder twee koekjes wilde als je ook nog appeltaart ging eten.

Ik voelde ook medelijden met de serveerster. Haar werd iets verweten waar ze helemaal geen aandeel in had. Ze leek het allemaal maar te slikken. Misschien had de manager haar geïnstrueerd in alle gevallen vriendelijk te blijven. De concurrentie is immers hevig in de saunabranche.

De situatie stemde me ook een beetje verdrietig. Want wat is er gebeurd in het leven van deze man en vrouw dat ze nu zo dwingend en kritisch zijn? Dat het ze niet lukt om vriendelijk te zijn naar deze serveerster, die gewoon haar werk doet?

Een Cursus in Wonderen

Sinds een aantal maanden neem ik deel aan een jaargroep in Een Cursus in Wonderen (ECIW). Een cursus in wonderen is een heel dik blauw boek dat je leert de innerlijke omslag te maken van angst naar liefde, van pijn naar geluk. Want wat je ook meemaakt, er is een omslag mogelijk naar geluk. Angst, pijn, schuld, woede, dat is de wereld van het ego. 

In plaats van te luisteren naar dat ego kun je altijd kiezen voor een nieuwe kijk op een kwestie. En als je echt voor liefde kiest, gebeurt er iets: er vindt een verrassende omslag in je innerlijk plaats. Die omslag noemt de cursus een wonder.

Ik vind ECIW een mooie weg van spirituele ontwikkeling, al zijn er natuurlijk ook andere wegen.
 


 

In de cursus staat ook dat alles een uiting van liefde is of een vraag om liefde. En dat is precies waaraan ik dacht toen ik meeluisterde in de conversatie van het echtpaar met de serveerster tijdens mijn sauna bezoek. Welke behoefte schuilt er achter hun gedrag? Wat hebben zij in hun leven niet gekregen waar ze wel naar verlangden?

Elk huisje heeft zijn kruisje is een oud gezegde. We maken allemaal van alles mee en soms zijn dat echt heel vervelende of zelfs verschrikkelijke dingen. En dat maakt ons dan misschien boos, verongelijkt, verdrietig of angstig.

Toch denk ik dat het niet veel zin heeft om erg lang te blijven stilstaan bij je eigen drama’s: natuurlijk zijn er vervelende dingen gebeurd, is er verdriet of boosheid daarover. En is het prima om dat te voelen en zeker niet te ontkennen. Maar je kunt nu wel je eigen keuzes maken en kiezen wat je zelf nodig hebt. En jezelf ook geven wat je nodig hebt.

Dat is niet altijd makkelijk, nee, helemaal niet. Maar je kunt het leren, in kleine stapjes. Dat weet ik inmiddels uit ervaring. En het levert meer rust en tevredenheid op. Ook dat ervaar ik. En dat is heerlijk...

Wil je meer weten over een Cursus in Wonderen? Bezoek dan de website van Koos Janson. Hij was één van de vertalers van het Engelse origineel naar het Nederlands. Hij geeft ook jaargroepen en lezingen, zoals deze op zondag 4 maart in Amersfoort, over Eerlijk omgaan met emoties.

Wil je reageren op deze blog? Je reactie is van harte welkom!

Saskia Juijn
Coördinator Bewust Achterhoek


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Reacties

Gerdy van der Graaf 2018-02-01 12:05:46 Wat ontzettend leuk Saskia dat je je verdiept in de Cursus in Wonderen. En dat je deelt wat je bij Koos leert. Bedankt voor de link naar zijn website. Mooie fragmenten van lezingen staan daar op. Ik heb ervan genoten.'Liefs
Gerdy
Saskia Juijn 2018-02-01 14:56:25 Dankjewel, Gerdy, voor je reactie. Ja, Koos Janson is een fijn mens en hij heeft humor, niet onbelangrijk. Dus die filmpjes zijn de moeite van het bekijken waard!
Karin 2018-02-01 21:38:21 Wat mooi Saskia, hoe je een alledaags gesprek in de sauna (wat ook in een restaurant of pakweg de supermarkt kan zijn) vertaalt naar een levensles uit de Cursus in Wonderen. Boeiend en leerzaam.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...