21 dagen zonder klagen, mopperen en zeuren

Een tijdje geleden las ik het boek “Een betere wereld, ophouden met klagen, mopperen en zeuren”, een vertaling van 'A complaint free world'. Het daagt de lezer uit om 21 dagen niet te klagen en te zeuren.

Schrijver Will Bowen geeft de tip om een bandje of elastiekje om je pols te doen. Telkens als je jezelf betrapt op klagen of zeuren, verplaats je het bandje naar je andere pols en begin je weer opnieuw met tellen. Tot je het 21 dagen aan één kant hebt gehouden.


 

Zeuren heeft geen zin, stelt Bowen. Het geeft een vals gevoel van controle, kost negatieve energie en is besmettelijk. Zijn advies is te stoppen met klagen. En je verantwoordelijkheid te nemen. Als een situatie je niet bevalt, heb je twee keuzes, namelijk deze te veranderen als dat kan. Of te accepteren. Meer opties zijn er niet.

Ik besloot deze uitdaging aan te gaan en niet meer te zeuren. Niet over dingen, mensen, problemen - of die vréselijke, steeds terugkerende, wekelijkse boodschappen waarover ik maar bleef klagen.

Pas toen ik er mee aan de slag ging, merkte ik dat ik vaker klaagde en zeurde dan me lief was. Keer op keer wisselde het elastiekje van pols. 

Niet klagen maar wel gevoelens serieus nemen

Ik was me in het begin bewust van elk woord dat ik zei of schreef. Best vermoeiend. Gaandeweg werd ik wat minder streng voor mijzelf. Het voornemen om niet te klagen is immers niet hetzelfde als een oproep tot gevoelens opkroppen of inslikken.

Het gaat mij vooral om de toon waarop ik iets zeg (met of zonder zucht). Of met welk doel ik het zeg - helpt het echt? En hoe vaak ik het zeg (één keer is meestal genoeg).

Wanneer ik mijzelf betrap op ‘echt’ zeuren en klagen, zie ik dat inmiddels als een signaal: óf ik stop er acuut mee (ik verplaats mijn elastiekje met een glimlach) óf ik besluit er wat mee te doen. Bijvoorbeeld door iemand te vertellen hoe ik iets heb ervaren in plaats van er over te zeuren tegen een ander. Of door mijn gevoelens van ontevredenheid onder de loep te nemen. 

Het gaat mij er inmiddels niet meer om dat ik die 21 dagen zo snel mogelijk haal. Het gaat om die keren dat ik een ander woord kies, om die keren dat zwijgen goud is, om het appje dat ik weer wis en opnieuw intik. Het bewust omdoen van het elastiekje zet mijn intentie van die dag neer. En dat maakt het verschil. Bij mezelf én in mijn omgeving.

Verander de wereld begin bij jezelf...

Een simpel elastiekje heeft mij een blijer mens gemaakt. Ik maak me ook minder druk om van alles. Oké, boodschappen doen is nog steeds geen hobby van me. Maar het kost me minder moeite. En dat is dan ook weer fijn voor de mensen in mijn wereld. 

Inmiddels ben ik samen met Ida Sluiskes van Culem massages, die ook geïnspireerd raakte, het pop-up project 100x Klaagvrij gestart. We willen graag meer mensen inspireren en delen hiervoor honderd paarse Complaint Free armbandjes uit. 

Het wil trouwens heus niet zeggen dat wij 100% succesvol zijn. Maar: de intentie telt. Nadenken over je klaaggedrag telt. Zorgvuldig omgaan met woorden en mensen telt. En dat willen we via dit project graag doorgeven. We verdienen hier niets aan en hebben geen aandelen in deze beweging. De bandjes kochten we met eigen geld, en vooral: met onze eigen overtuiging.

Vraag een gratis armbandje aan

Nagekomen bericht: Helaas zijn alle armbandjes inmiddels uitgedeeld. Dus zoek zelf een mooi bandje en ga de uitdaging aan!

Wil jij je eigen wereld mooier maken door ‘klaagvrij’ te worden? Vraag dan bij mij een armbandje aan! Dit kost je helemaal niets, behalve een postzegel voor eventuele verzending. Zolang de voorraad strekt.

Heb je het bandje ontvangen doe het bandje dan om één van je polsen. En verplaats het armbandje als je hardop klaagt, zeurt, moppert of roddelt.

Houd dit vol, blijf telkens opnieuw beginnen. En wanneer het bandje 21 dagen om dezelfde pols zit, heb je een nieuwe goede gewoonte aangeleerd.

Lees hier hoe je het bandje kunt aanvragen.
 

Anita Eeltink
Praktijk EFT-Aalten


Je reactie op deze blog is van harte welkom!

En vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Anita Eeltink

Toen Anita Eeltink kennis maakte met EFT (Emotional Freedom Technique) en enthousiast werd over de eerste resultaten die ze bereikte, besloot ze de opleiding tot EFT-therapeut te volgen. Inmiddels heeft ze al een aantal jaren een praktijk waarin ze mensen mbv EFT helpt hun 'rommel' op te ruimen. Zodat ze gelukkiger met zichzelf en hun leven zijn. Ook geeft Anita hardlooptrainingen. Anita schrijft regelmatig blogs over haar ervaringen.

Reacties

Mieke 2016-06-30 14:13:31 Ik heb er nog één ongebruikt liggen. Die moet ik toch maar eens om gaan doen, denk ik!
Cissy 2016-07-01 03:53:43 Hallo,

Waar kan ik zo'n bandje aanvragen?

Groet,
Cissy
Saskia Juijn 2016-07-01 09:25:48 Dag Cissy, helemaal onderaan de blog tekst vind je de link om een bandje aan te vragen. Klik op het woord 'hier' in de zin: Lees hier hoe je een bandje aan kunt vragen. Succes met de uitdaging!
Saskia Juijn 2016-07-01 09:29:03 Hallo Mieke, leuk dat de blog van Anita je geïnspireerd heeft om het bandje weer om te doen. Veel succes met de uitdaging!
Anita Eeltink 2016-07-01 10:38:48
Sandra 2016-07-01 22:15:43 Super leuk om je eigen ervaring te lezen! Ik beoefen het intensief vanaf december dagelijks in het kader van mijn eigen boek over klaagvrij én oprecht leven (ook in gedachten). In het kader daarvan is het 29 augustus ook weer klaagvrije maandag dus welkom!!
https://#spam#facebook#spam#/events/256614024708389/

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...