Inspiratieplaats voor natuur en duurzaamheid

Aarde-Werk de Stegge
Winterswijk Kotten

Inspireren tot een leven in verbinding met de natuur, jezelf en elkaar

Aarde-Werk de Stegge, een idyllische plek in Kotten

Aarde-Werk de Stegge is een natuurlijke en duurzame plek in het buitengebied van Winterswijk. Op de meer dan duizend jaar oude es liggen een bloemenweide, een biologische moestuin en een voedselbos. Het is een inspirerende plek die ruimte biedt om je te ontwikkelen.

Leren hoe je een permacultuur moestuin aanlegt of deelnemen aan de (h)Eerlijke eetclub. Herstel je vitale levenskracht of maak een diepere verbinding met de natuur, hier ben je op de goede plek.

Biologische wellnessproducten maken of zalfjes van geneeskrachtige planten die je zelf vers plukt? Er is voor iedereen wel iets moois te beleven.

In de openlucht geniet je hier van de zanglijsters in de bomen en er zijn concerten van klassiek, jazz tot country.

De fascinerende natuur ervaar je het beste tijdens de dauwwandeling of bij volle maan. Voor jong en oud is het ‘blote voetenpad’ een prachtige beleving. Mocht je meer willen weten over duurzaamheid, dan kun je hiervoor ideeën opdoen tijdens een rondleiding.

Ook organisaties kunnen inspiratie opdoen voor het realiseren van hun duurzame ambities.

Over Aarde-Werk de Stegge

Inspireren tot een leven in verbinding met de natuur, jezelf en elkaar

Gea Boessenkool en Jan-Willem van de Velde hebben in 2007 boerderij 'de Stegge' gekocht met een stuk grond van 2 hectare eromheen. Hier hebben zij de Praktijkschool voor Duurzaamheid opgericht. Deze Praktijkschool wil mensen inspireren tot een duurzame leefstijl. Alles op het terrein van de boerderij staat in dienst van inspiratie rondom duurzaam en gezond leven. Er zijn diverse voorbeelden van duurzame teeltwijzen, installaties en bouwwerken. Op de boerderij werken vrijwilligers, ECS'ers en WWOOF'ers mee en leren in de praktijk van alledag hoe duurzaam leven er uit ziet.

Ons werk wordt gevoed vanuit 'deep ecology', een filosofie die je op dieper niveau verbindt met de natuur. Onze educatie is gericht op kinderen en volwassenen, particulieren en bedrijven. Wij organiseren een- en meerdaagse inspiratieactiviteiten, workshops en rondleidingen over integrale duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling in relatie tot de natuur. In Den Haag hebben wij in 1993 stichting Aarde-Werk opgericht die sindsdien cursussen over duurzaam leven geeft aan vooral allochtone vrouwen. Duurzaamheid krijgt op 'de Stegge' gestalte in het ontwerp van het terrein, gebaseerd op de uitgangspunten van permacultuur, waaronder het werken in natuurlijke kringlopen en met blijvend beschikbare energiebronnen. Op de es is een polycultuur van graan, fruit en noten gecreeerd. Verder is er een voedselbos aangelegd en is de wei verrijkt met twee paddenpoelen ten behoeve van een grotere biodiversiteit.

In het activiteitenaanbod staat de eigen verbinding met de natuur centraal. Deze biedt een blijvende bron van inspiratie voor een leven in harmonie met de omringende wereld, bestaande uit bomen, planten, insecten, bodemorganismen, water, wind, zon en lucht.


Aarde-Werk de Stegge

Gea Boessenkool

Geessinkweg 3
7107AR Winterswijk Kotten

Lid van beroepsvereniging

Inspiratieplaats voor natuur en duurzaamheid