December: de maand van afronden, stilte èn lekkere en gezonde hapjes!

We bewegen ons langzaam naar het einde van het jaar. Het wordt steeds donkerder. Dat lijkt ook wel terug te komen in de gebeurtenissen om ons heen. 

Terwijl de storm over de wereld en rond onze huizen raast trekken we ons terug om Sinterklaas te vieren. En bereiden we ons voor op de Kerstdagen. Al wordt het nog donkerder om ons heen, het vooruitzicht dat het licht altijd opnieuw geboren wordt geeft ons vertrouwen voor de toekomst.
 


 

Zelf heb ik in de laatste weken van het jaar veel behoefte om zaken af te ronden en op te ruimen. Zodat ik optimaal kan genieten van de stille tijd, de 12 heilige dagen vanaf kerstmis tot 6 januari. 

Over die stille tijd vertelde Juul van der Stok - auteur van 'Schipper mag ik overvaren' - mij ooit meer, tijdens een cursus over jaarfeesten.

In de stille tijd, zei Juul, blijft de zon 12 dagen op dezelfde hoogte staan. En vroeger zetten de mensen ook hun klok en het spinnewiel 12 dagen stil. Als ode aan de zon. 

Heerlijk toch? Ik ga er gewoon lekker in mee. Even helemaal niets moeten, rust nemen en mezelf opladen voor het volgende jaar. Misschien spreekt het jou ook wel aan!


Wat kun je deze maand lezen?

- Anneriet Meerema geeft je twee recepten voor gezonde december hapjes,

- maak kennis met het basisinkomen in een boeiende Tegenlicht uitzending,

- het meest populaire bericht op Facebook in november,

- nieuw aangesloten bij Bewust Achterhoek, en

- de agenda voor december, onderaan deze mail.

Lees snel verder!


Lekker en gezond eten in de december maand

Gezond eten is in de december maand soms maar moeilijk vol te houden. Al die heerlijkheden voor het Sinterklaas- en Kerstfeest, die je maar blijven aanstaren in de supermarkt en bakkerij.

Anneriet Meerema, lid van Bewust Achterhoek, en detox coach, houdt van gezonde voeding maar slaat er niet in door. Dat is het andere uiterste, vindt zij.

Dat ben ik met haar eens. Ik vind dat zondigen af en toe wel kan. Want als je een gezond eetpatroon hebt en daarnaast af en toe iets koopt van goede kwaliteit, en daar ook heel bewust van geniet, kan je lichaam dat best verwerken. (Laat dus zeker de Sint-chocolade van de Action liggen, zo vies!)
 

 

Aan de andere kant, als je deze lekkere en gezonde hapjes van Anneriet hebt geproefd wil je niets anders meer! Bekijk de recepten op de blog en ga aan de slag. Eet smakelijk!


Heb jij al kennisgemaakt met het basisinkomen?

Ik houd een lijstje bij van dingen die ik interessant vind of nog eens wil bekijken. De VPRO Tegenlicht Uitzending 'Gratis Geld' van september 2014 over het basisinkomen stond ook op dat lijstje. Al best lang dus ;-)

Maar nu niet meer want ik heb de uitzending bekeken. En ik wil jou er ook graag op wijzen want het is echt de moeite waard! In Canada is een experiment gedaan met het basisinkomen. Daarvan worden de resultaten gedeeld in de uitzending. En ook Europese experts geven hun visie op het basisinkomen.
 


 

Tijdens het kijken raakte ik enthousiast over het idee. Omdat het gaat 'wij' en niet over 'ik'. Omdat het gaat over 'vertrouwen' en niet over 'angst'. En omdat het gaat over gezien en erkend worden. En niet over uitsluiting.

Bekijk de uitzending ook. De link vind je in deze blog.


De meest populaire post op Facebook

Iedere maand ben ik weer nieuwsgierig, als ik ga kijken welke post op Facebook het meest gewaardeerd werd. Deze afbeelding, geplaatst op 27 november, was het afgelopen maand:
 

 

En Lex van der Heijden merkte op dat het niet voor niets was dat we twee oren hebben en maar één mond. Dat vond ik wel een mooie aanvulling.

Dus hoe ga jij het gesprek in als je straks aan het kerstdiner zit?


Nieuw bij Bewust Achterhoek​

In de afgelopen weken hebben zeven aanbieders en/of organisaties zich aangesloten bij Bewust Achterhoek. We zetten ze graag even op een rijtje voor je:


 

 

Yolande Oosterman met Praktijk Beter in balans

 

 

Voel je dat je heel gevoelig ben? Zeggen ze dat je ADHD heb? Heb je klachten? Je lichaam liegt niet. Om te ontdekken wat je lichaam je wil vertellen gaan we samen op ontdekking. Zodat je weer in balans komt.

Lees meer ]​Athilde Whyte en Lonneke Berentsen met Flow

Wil jij ook gepassioneerd ondernemen? Je omzet verhogen? Flow biedt programma’s aan die je helpen om in beweging te komen. Door zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven ben je succesvol.

Lees meer ]

Ineke van Halteren met Shantitouch Voetreflex Therapie

Als voetreflexPlustherapeut neem ik de tijd om aandacht te geven aan de client. Door goed te luisteren zie ik al snel waar de knelpunten zitten. Met de behandeling zorg ik dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam in gang wordt gezet.

 

[ Lees meer ] ​

Wilma Gaasbeek met Gaasbeekhuys

Mijn naam is Wilma en ik ben klassiek homeopaat voor dieren. Mijn praktijk heet Gaasbeekhuys, in Lochem. Of het nu om acute of chronische gezondheidsproblemen gaat met homeopathie spreek je het eigen natuurlijke herstelvermogen aan van het dier.

[ Lees meer

Stichting Repair Club Lochem met Repair Cafe Lochem

We bestaan ruim 2 jaar en hebben al minstens 450 apparaten van de afvalberg gered. U kunt 3x per week bij ons terecht, nl. op dinsdagmiddag, donderdagmiddag en zaterdagmiddag tussen 13.30 en 16.00 uur in het Stadshuus, Markt 3, Lochem.

[ Lees meer​Martijn Ebbinge met De Thuisfabriek en Ondernemerszin

Bouwen is van jongs af aan mijn passie geweest. Als eigenaar van bouwbedrijf De Thuisfabriek houd ik graag, samen met u, goed grip op uw bouwproject.

Daarnaast heb ik Ondernemerszin opgericht. Samen met ervaren trainers wil ik ondernemers inspireren en verder helpen. Omdat wij ondernemers dat waard zijn!

Lees meer ] Lees meer ] 


Agenda voor de maand december

Ook in december is er nog van alles te beleven in de Achterhoek. Bekijk alle activiteiten in de agenda onderaan deze mail of via de website.


Geniet van de december maand. En ik wens je alvast fijne feestdagen, in alle rust en zonder stress!

Warme groet,

Saskia Juijn
​Coördinator Bewust Achterhoek


PS: Meer dan 100 mensen hebben zich gedurende de maand november aangemeld voor het ontvangen van deze nieuwsbrief. Van harte welkom nieuwe lezers!

De randomiser koos het getal 84 en de 84ste aanmelding van november stond op naam van Monique van de Venne. Van harte gefeliciteerd met je prijs Monique!