Voel jij je vrij om volledig jezelf te zijn?

Mooi is dat, hoe een artikel dat ik toegestuurd krijg van één van de aanbieders op Bewust Achterhoek, mezelf altijd weer aan het denken zet.

Zo schrijft Guy Andreoli, sinds een paar maanden ook lid van Bewust Achterhoek, deze maand over of jij je vrij voelt helemaal jezelf te zijn.

Afgelopen Hemelvaartweekend voelde ik me heerlijk vrij. Ik verbleef samen met mijn zoon en drie andere gezinnen op de boerderijcamping van Bram en Ilse in Noord-Holland, vlakbij het strand. Een geweldige plek! 

We hebben heerlijk geluierd, bijgekletst, koeien richting de melkstal gedreven, kalfjes de fles gegeven en pizza's gebakken in de steenoven. Op zo'n moment hoeft er niet veel en kan er van alles. En vind ik het gemakkelijker om meer bij mezelf te blijven.

Nu we weer thuis zijn liggen er allerlei taken en klussen. En in sommige heb ik helemaal geen zin. Dus na het lezen van het artikel voel ik me wel uitgenodigd om te onderzoeken hoe ik me vrijer kan voelen en nog meer mezelf kan zijn.

Wil jij dit thema ook verder onderzoeken lees dan het artikel van Guy in deze nieuwsbrief en meld je aan voor zijn workshop op 21 juni. Of kijk in de agenda wat er nog meer te beleven valt in de Achterhoek.

Ik wens je veel plezier en een vrij gevoel toe!

Hartelijke groeten,

Saskia Juijn
Initiator Bewust Achterhoek
www.bewustachterhoek.nl


Voel jij je vrij om volledig jezelf te zijn? - door Guy Andreoli

Vrijheid 

We leven in een land waarin we elk jaar onze vrijheid vieren. En terecht! Want in andere landen hier op aarde gaat het er vaak heel anders aan toe.

Maar achter elke waarheid schuilt vaak een grotere waarheid. Want als we naar binnen gaan en stil staan bij de vraag hoe vrij voel ik me werkelijk, uitgedrukt in getal tussen 0 en 10? Wat is dan het antwoord? Is het een 10?

Als ik naar mijzelf kijk en spreek met andere mensen om me heen dan moet ik constateren dat vrijheid een relatief begrip is. En dat velen onder ons een bewust verlangen voelen om vrijer te zijn. Vrijer, om volledig jezelf te kunnen zijn. Je ware Zelf te kunnen laten zien. En volledig vanuit je hart te leven, in plaats van (deels nog) te overleven. 

Belemmeringen in vrijheid

Want in hoeverre doe je de dingen omdat je ze echt wilt doen? Of zijn er nog dingen die je vindt dat je moet doen?

Kun je alles in je leven doen vanuit een hartsgedragen bewustzijn, vanuit passie, vanuit liefde? Zelfs het stofzuigen en de ramen lappen? Of ga je stofzuigen vanuit de beweging dat het nu toch echt moet, of omdat er die dag visite komt, terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt?

En om het rijtje vragen maar eens wat langer te maken. Doe je je werk om geld te verdienen of werk je omdat je het geweldig vindt en er energie van krijgt?

Ga je naar verjaardagen en familiebijeenkomsten omdat je dat zo gewend bent, omdat het zo hoort? Of ga je er heen omdat je je echt vanuit het hart wil verbinden? Durf je wellicht te besluiten om niet te gaan als dat niet zo is?

En hoe vaak kijk je op de klok en laat je de tijd je dag bepalen? Eet je wanneer je lichaam daarom vraagt of eet je omdat de klok het aan geeft? Hoe vaak beslis je 's ochtends om een dag vrij te nemen omdat de zon zo heerlijk schijnt? Hoe vaak blijf je een nacht op om alleen of samen met je geliefde(n) van de sterrenhemel te genieten? Hoe vaak doe je iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt?

Kortom, hoe vrij voel jij je en tegen wat voor belemmeringen loop jij aan? 

Vaak is het zo dat ons leven in meer of mindere mate nog steeds bepaald wordt door vaststaande structuren, overtuigingen en patronen (veelal onbewust), regels en vooral onze neiging tot controle om dingen in de hand proberen te houden.

En die zijn er niet voor niets. Ze hebben in het NU een functie. Want hoe zouden we ons voelen als in één keer al die grenzen en belemmeringen weg zouden vallen. Geen enkel gevoel van controle meer…. Zouden we dat kunnen handelen of zou dat complete ontreddering opleveren?  

Verlangen naar vrijheid maakt het contrast

Dus ja, de beweging naar volledige vrijheid is er veelal één van stapjes. Maar hoe doe je dat nu, vrijer worden?

Het begint met verlangen. Je verlangen is het beginpunt. Dat is eigenlijk een soort intentieverklaring komend vanuit je binnenste, vanuit je hart en wat je daarmee als creërende energie uitzendt.

Dit zal je namelijk helpen je daar te brengen waar je wilt door in eerste instantie het contrast met waar je nu staat duidelijk te maken. Contrast wat zich kan uiten in, bijvoorbeeld, het voelen van irritaties of stress die ontstaan als je vanuit het 'moeten' gevoel dingen doet (zoals de was of dat klusje op je werk) of doordat je dingen of situaties probeert te controleren.

Je gedachtes, je emoties of je mood in de vorm van, bijvoorbeeld, irritatie, boosheid, verdriet, neerslachtigheid en vaak ook je lijf, bijvoorbeeld doordat je een strak gevoel krijgt in je buik of je stress sensaties ervaart, geven dat contrast op die manier haarfijn weer. Je zou kunnen zeggen dat je in een gevoel van onvrede bent met de situatie waar je je op dat moment in bevindt.

Dat is nu precies het moment dat jij je bewust zou kunnen worden van het patroon of de overtuiging die jij op dat moment leeft. Immers weten wat je niet wilt is de eerste stap naar weten wat je wel wilt. Bewustwording is dus de eerste stap.

Dan komt het erop aan dat je patroon in jezelf en dus ook de huidige situatie volledig accepteert om het vervolgens in liefde en met compassie te kunnen omarmen.

Alternatief is dat je het vervloekt of weg probeert te stoppen, wat overigens uiteindelijk je beweging naar vrijheid ook dient want daardoor wordt het contrast alleen maar groter. Het is niet anders dan hetgeen we allemaal wel kennen in ons leven dat je soms tegen de muur moet lopen voordat je tot een bepaald inzicht komt.

Maar het kan dus gelukkig anders, subtieler. Je kunt de muur van te voren zien aankomen als je heel bewust naar je emoties en lijf gaat luisteren en deze de aandacht geeft waar ze op dat moment om vragen. Dit kun je doen door naar binnen te keren, met compassie te kijken naar jezelf en je onderliggende patroon en/of overtuiging en dit vervolgens stap voor stap uit je systeem te zetten door het om te buigen naar een meer gewenste houding of denken die meer bijdraagt aan jouw gevoel van vrijheid en Zijn.

Beweging naar vrijheid is een ontwikkelingsproces

Waar we ook staan in ons ontwikkelingsproces, allemaal hebben we nog steeds in meer of mindere mate te maken met oude patronen en overtuigingen die ons in onze vrijheid belemmeren, hoe subtiel ook. Deze voorkomen dat we maximaal vanuit onze natuurlijke stroom van (com)passie leven en ons volledig potentieel tot uitdrukking kunnen brengen in deze wereld.

Onze buitenwereld voorziet ons gelukkig continu van een spiegel die door contrast laat zien waar we ons nog niet vrij voelen. Het is verder aan ons zelf om hier bewust van te worden, dit op te pakken en naar binnen te keren om hier vervolgens mee aan de slag te gaan. Of niet, dat is altijd een vrije keuze.

Mocht  jij stappen willen zetten naar een vrijer leven, naar meer jezelf Zijn en wil je ondersteuning bij dit proces? Dan is de workshop Bevrijd jezelf op 21 juni in Doesburg wellicht wat voor jou.

Mocht je liever ondersteuning ontvangen in een 1 op 1 setting dan is een consult in mijn praktijk, waarin een combinatie gemaakt wordt van coaching en healing en reading, misschien een goede mogelijkheid . 

Je bent van harte welkom!

Warme groet,

Guy Andreoli - www.innerpeace-nu.nl