Hoe een familieopstelling weer balans in je leven kan brengen

Voor je het weet is het al weer februari. Althans, zo ervaar ik het. De tijd gaat snel. En dus is het ook weer tijd voor een nieuwsbrief met de agenda.

In die agenda staan wederom leuke evenementen en workshops. Misschien is er ook iets voor jou bij?

Mijn oog viel deze maand op de workshop 'Familieopstellingen' van Karin van Haren-Gescher. Ik heb zelf een aantal keren iets gedaan met opstellingen en het verrast me steeds weer hoe krachtig die methode is. Het levert altijd inzichten op.

Daarom heb ik Karin gevraagd een artikel te schrijven over familieopstellingen. Je leest het in deze nieuwsbrief. En ben je nieuwsgierig? Meld je aan voor de workshop!

We mochten afgelopen maand ook weer een nieuwe aanbieder verwelkomen. Beppie Witteveen heeft zich aangesloten bij Bewust Achterhoek. En we vallen meteen met onze neus in de boter. Want Beppie organiseert op 11 februari een feestelijke avond. Haar praktijk Elan bestaat 10 jaar!

Wil je kennismaken met Beppie en een korte behandeling van haar, of van één van haar collega's ontvangen, meld je dan aan voor de avond. Aanbieder Sandra Fleming is ook aanwezig. Zelf ga ik ook. Niet als behandelaar maar als deelnemer. Dus misschien ontmoet ik jou daar ook?

Hartelijke groeten!

Saskia Juijn
Initiator Bewust Achterhoek
https://www.bewustachterhoek.nl


Hoe een familieopstelling weer balans in je leven kan brengen

In ons leven lopen we tegen diverse problemen aan, die soms onoplosbaar lijken.

Vaak gaat het om problemen die in onze jeugd zijn ontstaan en die weer voortkomen uit een diepere laag patronen die in die jonge jaren zijn ontstaan. Deze patronen komen ook vaak weer voort uit een diepere laag patronen en overtuigingen die al vele generaties in de familie aanwezig zijn.

Het kan gaan om problemen die te maken hebben met emotionele beleving, over omgaan met relaties, geld, werk of gezondheid.

De plek die je inneemt in je familie werkt hier heel diep op in. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van oude schuld, schaamte, boosheid of angstgevoelens die helemaal niet van jou zijn. Deze kunnen je ervan weerhouden om liefdevolle relaties aan te gaan. Of kunnen ertoe leiden dat je je eigen levensdoel niet kunt of wilt vervullen.

Je bent onderdeel van een familiesysteem en dat kan je tijdens een opstelling in beeld brengen.

De hele wereld om ons heen bestaat namelijk uit systemen. Een gezin is zo ‘n systeem, je werkkring, of je lichaam, waarin verschillende organen samenwerken. Elk systeem streeft naar stabiliteit en evenwicht. Herstellen van stabiliteit en evenwicht kan je bereiken door het doen van een opstelling.

Tijdens een opstelling hoeft je vraag niet per se te gaan over familie. Je kan ook een ziekte, je werk of een thema zoals verlatingsangst, depressie of stress centraal stellen.

Voor ondernemers of zzp–ers kan het ook interessant zijn om je bedrijf of praktijk op te stellen. Hoe komt het, bijvoorbeeld, dat het niet zo loopt als je wilt? Ook al werk je nog zo hard en doe je nog zo je best?

Het kan zijn dat het minder loopt omdat het crisis is. Maar wat op de eerste plaats belangrijk is, komt voort uit je innerlijke dynamiek. Wat jou blokkeert kan je zichtbaar maken in een opstelling.

Graag geef ik een paar voorbeelden van het effect dat een opstelling kan hebben.

Er komt een vrouw in de workshop. Ze wil zo graag een praktijk beginnen maar wat ze ook gedaan heeft, ze krijgt het niet voor elkaar.

De opstelling laat zien dat haar vader nooit aanwezig was omdat hij geld moest verdienen. Geld verdienen is hierdoor zo negatief gemaakt, dat deze vrouw zichzelf niet kon toestaan om geld te verdienen. Met het erkennen aan haar vader dat ze hem gemist heeft en dat ze hem nodig had, kon zij hem weer in haar armen sluiten. En kon de liefde weer stromen en is de blokkade opgelost.

Een ander voorbeeld is deze:

Een man van 78 is sinds de dood van zijn broer, drie jaar geleden, erg onrustig. De man heeft al verschillende therapieën gedaan en toch keert steeds de onrust weer terug. De huisarts geeft hem antidepressiva maar daar wil hij graag vanaf.

De opstelling laat zien dat de vader van deze man nooit echt aanwezig was. Zijn aandacht werd getrokken naar de oorlog. Want daar heeft hij gevochten bij de Grebbelinie.

De impact daarvan kan zo groot zijn dat een vader geen aandacht meer heeft voor zijn kinderen. Als in de opstelling hiervoor erkenning komt kan vader weer naar zijn zoon kijken. Het is namelijk ook mogelijk om de verbinding te herstellen als iemand niet meer leeft. Het contact wordt op ontroerende wijze hersteld.

Deze man heb ik later nog gesproken. Na de opstelling was de onrust weg. En hij is van de antidepressiva af.

Wil je zelf een familieopstelling meemaken en ervaren wat er kan gebeuren? Geef je dan op voor de workshop op 1 maart. 

 Karin van Haren-Gescher