Plannen maken voor 2014

Hoe vergaat het jou in deze laatste week voor kerst? Probeer je nog allerlei zaken af te ronden voor het einde van het jaar? Of ben je vermoeid en verlang je naar een paar rustige weken? 

Zelf wilde ik nog van alles doen voordat vrijdag de kerstvakantie start. Maar het grootste deel van de afgelopen week zat ik op de bank naast mijn zieke kleuter. Eerst is er bij mij dan behoorlijk wat ongeduld maar na een dag geef ik me over en geniet ik van het samenzijn en zorgen. En van het wat uitgebreider lezen van mijn krant.

En tussendoor mijmer ik alvast over al die dingen die ik in januari wil gaan doen...

Misschien denk jij ook al aan volgend jaar en aan wat je allemaal wilt doen? Toch raad ik je aan om eerst het jaar 2013 op een goede en fijne manier af te ronden. Beantwoord, of parkeer, alle uitstaande vragen of verzoeken, ruim lekker op, en bekijk wat je dit jaar allemaal wel niet hebt bereikt.

Daarna kun je aan de slag met plannen maken voor het nieuwe jaar. De stille tijd, de 10 dagen tussen kerst en Driekoningen, is een prima tijd om daar mee bezig te gaan. Graag geef ik je in deze nieuwsbrief een leidraad voor het op een rij zetten van je wensen.

Tot slot wens ik je heel fijne feestdagen en een mooie jaarwisseling. En graag tot in het nieuwe jaar!

Hartelijke groeten,

Saskia Juijn
Initiator Bewust Achterhoek
https://www.bewustachterhoek.nl

PS 1: Heb je de nieuwe aanbieders al gevonden op de website? Het zijn Marjan Koffeman van Centrum van Ziel tot ziel en Manon Koffeman van Paard en Kind.

PS 2: Natuurlijk vind je ook weer de agenda bij deze nieuwsbrief.


Plannen maken voor 2014

Veel mensen grijpen het begin van een nieuw jaar aan als een mooi moment voor verandering en het maken van nieuwe plannen.

Wellicht heb je zelf ook al bedacht wat je (anders) wilt gaan doen in 2014? Of wil je dat alsnog doen? Ik geef je hierbij een aantal stappen die je kunnen helpen op een rij te zetten wat jij wilt doen in 2014. 

Welke zaken wil je aandacht geven? Wat doe je zo graag maar schiet er altijd bij in? Wat loopt niet lekker en wil je veranderen? Het gaat er niet om je hele leven in een keer om te gooien. Kleine veranderingen kunnen je al een meer tevreden gevoel geven en ervoor zorgen dat je meer energie hebt.

Mensen met een baan of bedrijf kunnen de vragen toepassen op hun werk maar het is aan te raden ook je vrije tijd erin mee te nemen. Wanneer je in je vrije tijd veel plezier hebt en je goed kunt ontspannen heb je meer energie voor je werk of onderneming.

Dus pak een pen en een stuk papier en schrijf op wat er in gedachten komt bij het lezen van de vragen en doorlopen van de stappen.

Stap 1: Wat wil je graag doen in 2014?
 1. Noem enkele dingen die je graag zou doen - dingen of activiteiten waar je veel lol en plezier aan zou beleven - en die je nu niet of weinig doet.
 2. Van welke activiteiten ontspan jij het meest? En welke geven je energie?
 3. Als je naar je omgeving kijkt, wat zou je dan het liefst veranderen of verbeteren?
 4. Welke drie dingen wil je veranderen aan jezelf? Denk dan vooral aan gedrag.
 5. Welke dingen die je op dit moment nagenoeg niet in je leven hebt, zijn voor jou belangrijk en wil je graag (meer) aandacht geven?
Stap 2: Welke actie ga je ondernemen?
 1. Lees de antwoorden die je hebt gevonden nog eens door. Welke dingen wil je het liefste verwezenlijken? Misschien springen ze eruit en kun je ze direct benoemen. Of streep anders in je antwoorden totdat je er een paar overhoudt.
 2. Bepaal zelf met hoeveel je aan de slag wilt. Realiseer je daarbij dat je beter 1 of 2 dingen kunt kiezen om in gang te zetten. Om een plan te laten slagen is het namelijk belangrijk dat je, naast dat je het ècht wilt, het voldoende aandacht kunt geven.
 3. Bedenk concrete acties om je plannen te verwezenlijken. Bijvoorbeeld, 1 middag per week inplannen om te schrijven aan je boek. Of, iedere dag met aandacht je lunch eten. Zorg ervoor dat de acties realistisch en haalbaar zijn. Vijf keer in de week een uur hardlopen is wellicht niet haalbaar als je werkt en drie jonge kinderen hebt...
Stap 3: Laat het even sudderen...
 1. Schrijf je plannen of doelen met bijbehorende acties op en laat het een paar dagen bezinken. Lees het af en toe opnieuw door. Is dit wat je wilt? Is het haalbaar? Pas het aan daar waar nodig.
 2. Voelt het nog goed na een paar dagen? Sta je achter je plan? Ga dan naar stap vier.
Stap 4: Doen!

Uiteindelijk is het doen slagen van je plannen afhankelijk van hoe graag je het wilt èn van de mate van discipline die je hebt in het uitvoeren van je acties. Dus ga het gewoon doen! De volgende tips kunnen je helpen om je plannen succesvol te maken:

 • Sta af en toe even stil bij de voortgang van je plan. Zijn de acties nog passend? Komt het resultaat dichterbij? Wat is er nodig om tot resultaat te komen? Heb je een erg druk leven maak dan in je agenda een afspraak met jezelf. Zet er desnoods het woord 'overleg' bij. Je gaat immers met jezelf in beraad!
 • Houd een dagboek bij en besluit dat je helemaal voor jezelf schrijft. Niemand hoeft het ooit te lezen. Door het nemen van dit besluit kun je in je dagboek alles opschrijven wat er in je opkomt, wat je niemand wilt vertellen, in hanepoten die alleen jij kunt lezen. Door het schrijven over je zorgen en gedachten ruim je je hoofd op, kom je makkelijker bij je gevoel en word je herinnerd aan de dingen die jij belangrijk vindt.
 • Schrijf met een lippenstift een tekst op de badkamerspiegel of plak memootjes op opvallende plaatsen in je huis. Zo word je regelmatig herinnerd aan je plan of voornemen. 
 • Plannen maken is nuttig en effectief maar houd er niet halsstarrig aan vast als de omstandigheden wijzigen en je plan niet meer klopt. Je weet zelf heel goed wanneer een plan echt niet meer past en wanneer je een smoes gebruikt om je niet aan je plan te hoeven houden. Als er iets leukers of beters langskomt, grijp dan die kans en pas je plannen aan!

Wil je meer lezen over het maken en doen slagen van plannen en voornemens? Lees dan eens iets van Ben Tiggelaar. Hij weet alles over het veranderen van gedrag. Want dat is vaak wat er nodig is om je gestelde doelen te behalen. 

Of neem contact op met mij. Ik help je graag verder.

 Saskia Juijn